Raclette - pochoutka ze Švýcarska


Že nevíte, co je to raclette? Jedná se o sýrovou pochoutku, kterou si původně připravovali švýcarští pastýři. Je to ale i název samotného švýcarského sýra nebo škrabky. A raclettovač je přístroj, na kterém si tento lahodný pokrm připravíte.


Raclette - společenská záležitost



Raclette je po fondue druhou nejoblíbenější společenskou záležitostí. Ve Švýcarsku se dělají oslavy ve jménu tohoto sýra, jenž si dávají na brambory, chléb ale i na zeleninový salát. Raclette se k nám rozšířil ze švýcarského regionu Valais. Tento švýcarský sýr je svým vzhledem a trochu i chutí podobný našemu sýru - Eidamu.






Raclette - speciální gril, u kterého nesmí chybět pánvičky


Z francouzštiny se tento pojem překládá jako škrábat (“racler”). Raclette je zajímavý gril a určitě si ho zamilujete hned po prvním vyzkoušení. V tomto případě se tento název vysvětluje jako škrabka či stěrka, kterou seškrabáváme roztavený sýr.

Elektrický kontaktní gril je opravdovou zábavou pro labužníky. Na malých pánvičkách si můžete nechat rozpékat čistě jen sýr, ale můžete si tam vytvořit i svou originální směs sýra, kousků zeleniny či kousků masa (dary moře, medailónky, plátky uzeného či slaniny a další).


Sýr Raclette


Na tomto tučném, kořeněném a aromatickém sýru, jenž lze snadno rozpustit, si lidé pochutnávají již celá staletí. Můžete si jej připravit na spoustu způsobů, ale tradičně se podává k bramborám (vařených ve slupce) nebo k nakládané zelenině, která sýru dodá pikantnější a svěžejší chuť.


Výborně se k němu hodí nakládané okurky či mladé cibulky. Sýr si nakrájejte na menší plátky, které si pak jen přemístíte do malých litinových pánviček, ve kterých se sýr zcela roztaví. 


S ním pak můžete svůj pokrm na talíři krásně polít či ho na něj seškrabte lopatičkou, pokud je trochu tužší. Správně připravený sýr by měl lehce probublávat. Pak už se snažte, abyste jej z pánvičky dostali dříve, než se připálí.



přidejte na:

05. 09. 2016

Fotogalerie


Další články

Přidat komentář