Řízek - osvědčená klasika, která neomrzí

Kdo by nemiloval šťavnatý, pěkně propečený řízeček, a ideálně s bramborovou kaší? My tedy určitě ano. Vždyť řízek patří k evergreenům naší české kuchyně, tak proč bychom si ho nemohli dopřát. Máme pro vás řízečky klasické - v trojobalu, ale uvidíte, že i bez strouhanky chutnají skvěle.

#tescoma-akce-velmi-siroky 

Bramborákový řízek

Majoránka není jen nezbytným kořením pro tradiční bramboráčky a další skvělé pokrmy. Má i léčivé účinky, které pomáhají s léčbou střevní koliky a zabírají i při průjmech a problémech s nadýmáním. Také má močopudné účinky, podporuje tvorbu žluči a žaludečních šťáv, což prospívá trávení a zklidňuje zažívání.

Jelikož má takové pozitivní účinky na trávení, v kuchyni se nepoužívá jen k dochucení polévek, omáček a dalších jídel z masa, zvěřiny a jater. Přidáváme ji především do luštěninových a tučných pokrmů, takže je naše tělo mnohem lépe stráví.


Jogurtové řízky

Bílý jogurt také prospívá trávení, protože udržuje zdravá střeva a odstraňuje v nich nepřátelské bakterie. Mimo to posiluje i náš imunitní systém a pokud budete pravidelně konzumovat nízkotučný jogurt, pomůže vám i snížit hladinu cholesterolu v krvi.


Nakládané řízky

Česnek je vlastně přírodní antibiotikum a antivirotikum, takže pomáhá v boji proti infekcím (včetně plísňových). Podporuje růst vlasů a nehtů a díky jeho protisrážlivým vlastnostem o něm můžeme říct, že je určitou prevencí před vznikem krevních sraženin v těle. Pomáhá chránit naše srdce, snižuje cholesterol a také prý zpomaluje proces stárnutí a zlepšuje funkce mozku.


Benátské řízky

Víno je obecně velmi oblíbenou ingrediencí, který výsledný pokrm obohatí o nezaměnitelnou chuť a aroma. Určitě však k vaření nepoužívejte příliš drahá a kvalitní vína. Vzácná nebo archivní vynechte úplně. Na druhou stranu byste do jídla neměli přilévat ani levné “patoky”, které v obchodech seženete za pár korun.

Držte se při výběru vína jedné důležité zásady. K vaření používejte takové víno, které pak budete i pít.  Zkuste v kuchyni trochu experimentovat. Víno se totiž hodí téměř ke všemu, ale záleží hlavně na tom, jaké množství vína použijete, abyste nepřebili chuť ostatních surovin.

Holandské řízečky


Strouhanka je směsí nastrouhaného nebo namletého pečiva. Použít můžete jakékoli pečivo, díky kterému pak odlišujeme strouhanky dle chutě i barvy. Můžete si připravit klasickou, celozrnnou, rýžovou, vločkovou, bylinkovou, kukuřičnou strouhanku a spoustu dalších druhů. Bez strouhanky si většina z nás neumí poctivý řízek vůbec představit.






#damejidlo-siroky 
přidejte na:

03. 03. 2017

Fotogalerie


Další články

Přidat komentář