Ryba z Čech

Dobroty z ryb, pocházející z českých rybníků a řek, to čeká návštěvníky dalšího festivalu z dílny Alakarte.cz. Festival, který se uskuteční od 16. července do 5. srpna v celkem osmi vybraných českých restauracích v Praze, Ostravě a Pardubicích, nese název Ryba z Čech www.rybazcech.cz a nabídne svým návštěvníkům tříchodová menu plná českých ryb za 290 Kč. I přes to, že ryby byly nedílnou součástí jídelníčků našich předků a české rybníkářství má u nás svou dlouhou tradici, ryby si v jídelníčcích českých konzumentů hledají své místo jen pozvolna. Festival Ryba z Čech je zaměřen na představení hned několika druhů českých ryb, a to ve známých i méně tradičních úpravách.

60968_mediumFestival tematicky orientovaný na české ryby, se uskutečnil již v loňském roce a i letos se návštěvníci mohou těšit na bohatou nabídku pokrmů ze sladkovodních ryb. V nabídce naleznou například pečeného candáta s pomerančovým rizotem, lososového pstruha s liškami rillettes z lososového pstruha s crème fraiche, filety z candáta s bramborovo-pomerančovým pyré, ale také speciality jako je kapří burger v domácí cibulové housce nebo smažené jikry a mlíčí v pivním těstíčku podávané s ledovým salátem a koprem. „V letních měsících vyhledáváme spíše lehčí jídla, která jsou snadno stravitelná, a ryby mezi taková jídla určitě patří, proto doufám, že návštěvníkům festivalu bude chutnat a odnesou si zajímavý gastronomický zážitek,“ říká Pavel Suchánek, ředitel pořádající společnosti Alakarte.cz. Festivalové speciality z různých druhů českých ryb budou v restauracích dostupné téměř celý měsíc.

Konzumace ryb ve světě v posledních 40 letech celkově stoupla, ačkoli stále můžeme vidět rozdíly mezi průmyslově vyspělými i méně rozvinutými zeměmi a vliv má samozřejmě také skutečnost, zda je stát přímořský.  Česká republika se ve srovnání s ostatními evropskými zeměmi řadí v konzumaci sladkovodních ryb spíše na spodní příčku (evropský průměr je přibližně 5 kg sladkovodních ryb na osobu a rok, zatímco v České republice je to pouze okolo 1,4 kg osobu a rok). Lidé jsou zvyklí jíst ryby hlavně v době vánočních svátků, ale podle údajů Ministerstva zemědělství zařazují lidé rybí pochoutky na svůj jídelníček s každým rokem častěji. Tento trend lze sledovat hlavně v období letního grilování. „Ryby se v České republice oproti evropským státům konzumují bohužel velmi málo, a pokud srovnáme zájem o ryby české a mořské, větší oblibě se těší ty mořské.“ vysvětluje Renata Melková, majitelka restaurace Ambroisie Caffé Restaurant. „Festivalová menu představí nejen různé druhy ryb, ale také jejich rozmanité úpravy, a proto věřím, že přispějeme naší trochou do mlýna a ukážeme lidem, že konzumovat české ryby pouze během vánočního období, je škoda,“ láká na festival Pavel Suchánek.

60969_mediumA jak poznáme, že je ryba skutečně čerstvá? Při nákupu ryb se stačí řídit několika jednoduchými pravidly – čerstvá ryba je slizká, má jasné a vypouklé oči, červené zbarvení na žábrách, a pokud na ni sáhneme prstem, maso musí být pevné. „Pokud vidíme zašedlé žábry, zakalené oči nebo se nám zdá, že má ryba měkké maso, měli bychom se jejímu nákupu vyvarovat, protože pravděpodobně leží na pultě již delší dobu,“ vysvětluje šéfkuchař Ondřej Slanina z restaurace Chateau St. Havel. V dnešní době můžeme čerstvé ryby koupit nejen přímo na sádkách, objevují se také na farmářských trzích a hojně je do svého sortimentu zařazují i supermarkety. „Určitě doporučujeme nakupovat ryby v sádkách, případně u osvědčených rybářů, protože tam máme větší záruku opravdové čerstvosti ryb,“ radí šéfkuchař Roman Kurfiřt z ostravské restaurace Buena Vista. „Problémem při prodeji na farmářských trzích může být narušení teplotního řetězce, což se negativně podepisuje na kvalitě ryby,“ dodává.

Zúčastněné restaurace připravili pro festival Ryba z Čech shodně tříchodová menu za cenu 290 Kč, která sestávají ze dvou rybích chodů a sladkého dezertu. Všechna menu jsou k dispozici na www.rybazcech.cz, kde si lze také jednoduše již dnes rezervovat stůl ve vybrané restauraci, platba za menu pak probíhá až na místě. Každý z návštěvníků festivalu má následně možnost se o svůj zážitek podělit s ostatními prostřednictvím hodnocení dané restaurace na stránkách www.alakarte.cz a pomoct tak ostatním uživatelům s výběrem restaurace.

Zúčastněné restaurace:

Amade Restaurant, Praha 1 (šéfkuchař Radek Šubrt)
Ambroisie Caffé Restaurant, Praha 1 (šéfkuchař David Uher)
Dock House, Praha 4 (šéfkuchařka Petra Sahajdáková)
Chateau St. Havel, Praha 4 (šéfkuchař Ondřej Slanina)
Krystal Mozaika Bistro, Praha 8 (šéfkuchař Vratislav Kučera)
Mozaika, Praha 3 (šéfkuchař Jaroslav Kučera)
Restaurace Rybárna, Pardubice (šéfkuchař Josef Tojnar)
Restaurant Buena Vista, Ostrava (šéfkuchař Roman Kurfiřt)

přidejte na:
Šéfredaktor

13. 07. 2012

Fotogalerie


Další články

Přidat komentář