S cuketou v kuchyni

Cuketa je bohatým zdrojem vlákniny, provitamínu A, vitamínu B, C a E a také v ní najdete dostatečné množství bílkovin, draslíku, železa, hořčíku, vápníku, zinku a fosforu. Cuketu nemusíte jen plnit a zapékat. Ochutnali jste už někdy cuketové zelí, musaku nebo závin?

#tescoma-velmi-siroky 

Cuketa - jak prospívá našemu zdraví?

  • Je vhodnou surovinou v případě, že chcete shodit nějaká ta kila navíc.

  • Zlepšuje zažívání a také zrychluje metabolismus. Prospívá tedy především trávícímu traktu a aktivuje činnost střev.

  • Jelikož má skutečně vysoký obsah rozpustné vlákniny, je prospěšná i při dyspepsii, gastritidě, kolitidě či při dráždivém tračníku.

  • Dobře pročišťuje ledviny. Pomáhá vylučovat přebytečné množství vody a soli.

  • Působí jako antioxidant a také jako prevence proti vzniku rakoviny.

  • Konzumace cukety se doporučuje při léčbě cukrovky, dny a revmatismu.

  • Díky draslíku pomáhá srdci a poskytuje úlevu lidem, které trápí vysoký krevní tlak.

Cuketový závin


Sezamová semínka pomáhají s léčbou nejrůznějších onemocnění. Příznivě působí například při chorobách očí, vlasů, pokožky či nehtů. Díky vysokému obsahu zinku posilují náš imunitní systém a také dokážou zmírnit příznaky menopauzy. Pomáhají také zvlhčovat sliznici střev, takže se doporučují při zácpě, ale také prospívají našemu srdci.





Cuketová musaka


Majoránka také pomáhá s léčbou průjmu nebo střevní koliky. Zmírňuje nadýmání, má močopudné, protizánětlivé a desinfekční účinky a podporuje tvorbu žaludečních šťáv, takže zlepšuje trávení.





Cuketové zelí


Kmín pomáhá při překyselení žaludku, zmírňuje ale i plynatost, nevolnost či bolesti břicha. Kmín je bohatým zdrojem železa, což pomáhá s léčbou anémie, jejíž hlavní příčinou je právě nedostatek železa. Kmín pomáhá při úzkosti či kognitivních poruchách, ale i v případě únavy. Je také skvělým doplňkem při redukčních dietách a do jisté míry funguje jako prevence proti vzniku cukrovky.





#damejidlo-siroky 

přidejte na:

25. 05. 2017

Fotogalerie


Další články

Přidat komentář