Saláty na sto jarních způsobů

Saláty jsou jedním z nejoblíbenějších jídel v období, kdy jaro přebírá vládu a venkovní teploty se pomalu šplhají nahoru. Jsou ideální jako příloha k hlavnímu chodu, výborně se hodí například ke grilovanému steaku. Dá se jimi také nahradit jedno hlavní jídlo dne, nejlepší je salát jako lehký oběd, po kterém se budete cítit skvěle!



Avokádo je bohaté na minerální látky, jako draslík, hořčík, měď, fosfor, dále na vitamíny C, E, K, H a kyselinu pantothenovou.

Dužina tohoto chutného ovoce obsahuje jen velmi nízké množství cukru, zato však neobvykle vysoký podíl tuku. Avokádo se složením mastných kyselin podobá olivovému oleji.

Avokádo obsahuje persin, který je jedovatý zejména pro papoušky, nebo kanárky. Požití avokáda se ze stejného důvodu nedoporučuje psům a kočkám.







Řeřicha je bylina tisíce schopností. Rozpouští i ledvinové, močové a žlučníkové kameny, doporučuje se jako pánské afrodisiakum.

Rozšiřuje průdušky, proto je vhodná pro astmatiky. Má vysoký obsah železa, proto se používá k léčbě anémie, je vynikající jako lék na dnu a revmatismus. Zlepšuje trávení, zabraňuje nevolnosti po jídle.

Mimořádně vhodná je po porodu, protože stahuje dělohu a zvyšuje produkci mléka. 



Feta je typický řecký sýr, který se vyrábí z ovčího a kozího mléka v určitém specifickém poměru. Jedná se o sýr tvarohovitého typu s poměrně vysokým obsahem tuku.

Nejméně dva měsíce zraje ve slaném nálevu, aby se pak dal s oblibou využívat ve studené i teplé kuchyni.

V receptech je často nahrazován svým blízkým příbuzným - balkánským sýrem, který se ale vyrábí z kravského mléka.




Plodem tropického stromu mangovníku je ovoce mango. Tuto rostlinu není těžké vypěstovat doma, stačí pouze dobře očistit a zasadit velkou pecku manga do přiměřeně rozměrného květináče.
 
Ovoce obsahuje velmi málo tuku a sodíku, zato je bohaté na vitamíny A a C. Dále obsahuje vysokou koncentraci beta karotenu, draslíku a především vlákniny, která je prospěšná pro trávicí soustavu.




Italská klasika na závěr. Insalata Caprese znamená v italštině doslova salát z Capri, což je ostrov ležící v Neapolském zálivu.

Je připravován vždy z buvolí mozarelly (tedy sýra vyráběného z mléka buvola domácího, nikoliv z mléka kravského, jak je obvyklé u levnějších produktů) nakrájené na tenké plátky, čerstvých rajčat a bazalky.

Barvy surovin mají připomínat italskou vlajku.




přidejte na:
Eliška

03. 04. 2018

Fotogalerie


Další články

Přidat komentář