Seriál Divotvorné suroviny - 1. díl: Citronová tráva

Připravila jsem si pro vás seriál o více dílech, který se bude vždy zaměřovat na určitý typ potraviny, se kterou přicházíte v současných receptech často do styku a třeba tak úplně nevíte kam a jak ani proč :) 
Úvodní díl je věnován citronové trávě, která je královnou všech moří. Tedy kuchyní. 


Citronová tráva, lemongrass, voňatka.. to je jen pár názvů se kterými se můžete setkat napříč recepty převážně asijských kuchní :) O co ale vlastně jde, proč je tak strašně důležitá a kde se dá koupit nebo pěstovat? 

Vaření 

Co? 

Všechno! Čerstvé bílé části rostliny, celé stvoly, zelené konce, čerstvé, sušené

Kam? 

Do salátů, polévek, omáček, curry

Proč? 

Čerstvé najemno nakrájené bílé konce prokáží nezaměnitelnou službu v salátech, polévkách i omáčkách. Celé stvoly se využívají jako ochucovadlo (ve formě podobné bouquet garni) do asijských (potažmo thajských) jídel a curry, kam se naklepaný stvol přidá na začátku vaření a poté se na konci vyjme. Proč se místo citronové trávy nepoužije citron? Protože dochucováním citronovou trávou jídlo nechutná kysele, ale citrusově :) Což v případě použití citronové šťávy samozřejmě neplatí. Občas šidím vaření a používám do thajských jídel citronovou kůru, ale není to ono a především, citronová kůra rozhodně neobsahuje žádné antioxidanty ani vitamíny - narozdíl od citronové trávy. 

Léčitelství 

K čemu? 

Nadýmání, zácpa, odvodnění organismu, vysoký krevní tlak, problémy s kůží či kvalitou vlasů, zpomalený metabolismus, chřipka a nachlazení, ženské bolesti 

Jak? 

Čaj

Proč? 

Citronela má antibakteriální a antiplísňové vlastnosti a je nabušená vitamínem A a C. Pomáhá na nervy. Horká směs citronové trávy, listů tulsi a kardamomu je také běžným ajurvédským lékem na nachlazení. Citronová tráva je bohatá na draslík, který zvyšuje tvorbu moči v našem těle, což stimuluje krevní oběh a snižuje krevní tlak. Obsahuje také složku zvanou citral, která napomáhá trávení, takže hrnek čaje po jídle vám hezky pomůže vytrávit. Jako třeba pivo. Ale pivo se asi v čínské medicíně moc nepoužívá - narozdíl od citronové trávy. 

Tuhle divotvornou rostlinu můžete potkat i v kosmetických přírodních produktech a různých esenciálních olejích. A Bůh ví, kde ještě, protože když si to tak po sobě čtu, tak vůbec nechápu, jak jsem bez téhle rostliny mohla tak dlouho přežít :D

Pozor! Těhotným ženám se údajně nedoporučuje! 

Pěstovat se dá bez problému na jižním okně v bytě s dostatkem vody, lásky a biohnojiva, ale je běžně k dostání čerstvá například v řetězcích Makro anebo na asijských zeleninových trzích (ve větších českých městech), případně sušená kdekoli na internetu. 

Takže hurá na to! Zdraví vpřed :)




Zdroj: https://food.ndtv.com/food-drinks/7-wonderful-benefits-of-lemongrass-tea-the-healing-brew-1459468
přidejte na:
Lucie

26. 03. 2019

Fotogalerie


Další články

Přidat komentář