Seriál Divotvorné suroviny - 2. díl: Kopřiva dvoudomá

Po minulé exotické citronele přinášíme druhý díl v hlavní roli s kopřivou dvoudomou, pro kterou nemusíte jezdit ani do Asie, ani do Sapy, dokonce ani do Makra (i když k mému naprostému zděšení, se kopřiva zabalená v plastu opravdu začla prodávat v našich marketech), ale prostě jen vyjít ven z domu a po pár krocích na ni někde narazit. 

Pokud jste naslouchali moudrosti svých babiček, tak si budete klepat na čelo, že tady objevujeme Ameriku, ovšem pokud jste kopřivu vnímali celou dobu jako nepřítele číslo jedna, který číhá na každém rohu, aby vám mohl "poprlit" nohy, budete rozhodně mile překvapeni. :)

Vaření 

Co? 

Vršky mladých kopřiv

Kam? 

nádivky, přílohy, polévky, saláty, čaj

Proč? 

Protože konzumace kopřivy je prostě životadárná. Ať už jste o Velikonocích dělali nádivku jakoukoli, neměla by v ní chybět kopřiva :) Dál je typicky jarním počinem vaření kopřivového špenátu (recept najdete například na našem webu ZDE) anebo do polévek či salátů. 

Sama pro sebe je kapitola vaření čaje z mladých kopřiv, který je doslova a do písmene zázračným pomocníkem při jarních neduzích. Bavíme se o alergii, ale také o čištění těla, podpoře látkové výměny nebo revmatických potížích. Pití kopřivového čaje též funguje při chudokrevnosti, proti ekzémům a kojícím maminkám pomáhá s tvorbou mléka
A jak na to? Jednoduše, vyhlídněte si hezký paloučeku lesa, zajděte tam, natrhejte si malé lístky kopřiv (vršky) a zalijte si je horkou vodou. Na jeden šálek použijte takovou malou hrst kopřiv a louhujte cca 15 minut. 


Léčitelství 


K čemu? 

Vlasy, ekzemy, lokální bolesti

Jak? 

Tinktury, sirupy, koupele, výluhy - používáme celé rostliny včetně oddenku

Proč? 

Protože je to úžasné, relaxující a dokonale uspokojivé, že v dnešní době farmaceutických zázraků můžete prostě i Vy sami udělat něco pro to, abyste se cítili dobře. Že můžete vzít své nohy na ramena a uhánět do lesů, kde najdete tuto nádhernou bylinu a sami připravíte sobě a své rodině zdravotní berličku, kterou občas všichni potřebujeme. 

Tinktury připravíme nasekáním čistých oddenků do nádoby, kterou zalijeme kvalitní pálenkou (na Valašsku samozřejmě slivovicou) a 14 dní ji necháme fúzovat na teplejším místě. Používáme například k masáži hlavy pro lepší růst a zdraví vlasů :)


Sirupy vyrábíme z natí rostlin a receptur na jeho tvorbu je nespočet. V základu potřebujete vršky kopřiv (hodně vršků), citrony, vodu a med (případně cukr). Užíváma lžičku až 3x denně pro zlepšení imunity.

Koupele a výluhy chystáme den předem, kdy si rostliny naložíme předem do vody, necháme je přes noc ležet a následující den přivedeme k varu a opět necháme zchladnout. Takto připravenou lázeň můžeme použít i opakovaně pro koupel nohou, případně přidat oddenky a použít k oplachování vlasů.

Čerstvá bylina se používá k lokálnímu působení na různých místech, kdy se šlehají či účelně poprlují nemocné klouby a svaly. 



Pokud byste se chtěli více vzdělat ohledně kopřivové tématiky, googlujte nebo se ptejte svých babiček a tetiček, určitě rády poradí. Svého času byla guru léčivých rostlin Maria Treben, která vnesla do tématiky domácích bylin hodně světla. 

Rada na závěr, pokud máte volný víkend, vyražte do přírody, kopřiva dvoudomá tam na vás už bude někde čekat a nejlepší je sbíraná do půlky května, protože teď z kraje sezóny má nejvíc všech blahodárných látek. Myslete i na horší časy a nebojte se jí nalovit hodně, nezkazí se a v přírodě jen tak nevyhyne :) 

Hodně zdaru a zdraví! 





přidejte na:
Lucie

25. 04. 2019

Fotogalerie


Další články

Přidat komentář