Skandinávský design může nabídnout i být Vášdesign

Skandinávský design býval a stále je velkým zdrojem inspirace. Pochází ze zemí severského společenství: Dánsko, Island, Finsko, Norsko a Švédsko. Toto označení bylo poprvé použito při výstavě v Londýně, která se konala již v roce 1951. Bylo to poprvé, co severské země pořádaly společnou výstavu designu a užitného umění mimo svůj region. Výstava byla velmi úspěšná a tak pod svým názvem Skandinávský design pro život putovala v letech 1954-57 i po Americe.

Skandinávské klima je devět měsíců temnou, chladnou zimou a tři měsíce krásným, okouzlujícím létem. To pomohlo designérům brát inspiraci z nádherné přírody po celý rok, stejně jako z pojmu teplý a útulný domov.

61401_medium

Design ze Skandinávie je typický pro svůj minimalismus vyznačující se svojí jednoduchostí, nadčasovostí, moderní elegancí a vytříbenou formou.  Příkladně nadčasovost dobře vyjadřují výrobky firmy Iittala  od návrháře Alvara Aalta, které navrhl již ve 30. letech 20. století.

Další již typickou vlastností pro skandinávský design je funkčnost a užitečnost výrobků. Existuje spousta příkladů umění postrádající funkčnost. To se nedá říci o doplňcích ze severských zemí, kde navrhují design pro běžné denní využití. Použití moderních technologií s materiály, jako je dřevo a kov, jsou také typické. Skandinávské sklo a keramika pak využívá naturalistické formy. Hlavním tématem jsou jasné a jednoduché vzory.

61402_mediumLehké pastelové barvy představují typickou skandinávskou paletu nejen proto, že jsou nenápadné a živí pocit tepla, ale protože jejich měkkost připomíná skandinávské jaro. Tyto barvy jsou v kontrastu s drsnou severskou krajinou a jsou doplněny použitím odvážných základních barev červené, modré, žluté a zelené.

Jeden návrhář zachytil podstatu skandinávského designu výmluvně a uvádí: "Skandinávský design ukazuje lásku k jednoduché věci v životě a k lidem."

Dnešní skandinávský design je fenomén, který se dostal i k nám. Velmi ovlivňuje návrháře a bytové architekty při jejich práci. I Vy se můžete při zútulnění svého prostoru inspirovat z velké řádky firem zastupující tento styl. Dánové podporují design i v oblasti vzdělávání, a proto jsou to především firmy z Dánska jako Eva Solo, Menu, Stelton, Georg Jensen nebo Erik Bagger, z kterých můžete vybírat. Ikonou designu ze severu je také finská firma Iittala nebo Marimekko.

61403_mediumKuchyňské potřeby, bytové dekorace či doplňky na zahradu, to vše najdete u těchto firem. Od určitých značek u nás najdete nejširší řadu výrobků na českém internetu a máte tak možnost objednat si toto zboží až k Vám domů.

Nechte se tedy inspirovat a pojďte si k nám najít ten Váš skandinávský design.
 

přidejte na:
Šéfredaktor

08. 10. 2012

Fotogalerie


Další články

Přidat komentář