Skořice vám provoní celou kuchyň


Skořice pochází z kůry Skořicovníku. Jedná se o exotický strom, který se nachází v Indii. Používá se především jako koření, ale lidé ji vyhledávají i kvůli dalšímu využití. Již staří Řekové a Egypťané si skořici považovali. Cenili si zázračných účinků, protože je nejen skvělou prevencí, ale i účinným lékem.


Skořice jako lék


Skořice je oblíbená i díky jejímu všestrannému využití. Představte si, že se z ní vyrábí i oleje, tinktury či mastičky, ale dokonce i svíčky a využívá se i na poli farmacie k výrobě léků. Pokud chcete skutečně zatočit s chřipkou či angínou, traduje se, že by vám měla pomoci kombinace skořice a medu.


Skořice není jen tak nějaké koření. Prý má v sobě ukryté látky, které zabraňují vzniku rakoviny a také snižují projevy rakovinného bujení. Skořice má dle odborníků schopnost zastavit rozšiřování nežádoucích buněk. V praxi to vypadá tak, že k nádorovým buňkám nepustí živiny ani kyslík, tudíž brání dalšímu růstu. Dokonce se mluví i o vlivu skořice na cukrovku 2. typu. Z výzkumu vyplývá, že pomáhá snižovat vysokou hladinu cukru.



Skořici byste si měli pravidelně dopřávat i v případě, že se snažíte zhubnout. Díky oné schopnosti snižovat hladinu cukru v krvi, dle odborníků skořice zlepšuje funkci inzulinu. Samozřejmě to ale vše souvisí i s pravidelným pohybem a správným stravováním. Kromě toho skořice prospívá i naší mysli. Zahání chmury, zlepšuje náladu a dokonce působí i jako přírodní afrodiziakum.



Využití v kuchyni


Seženete ji v běžných obchodech v různých formách - celou, drcenou i mletou. Měli byste ji ideálně skladovat v uzavřeném sáčku či nádobě a to ve vlhkém prostředí (max. 70 %) a při teplotě do 20 °C. Hodně se používá k dochucení moučníků, zmrzlin, palačinek, přidává se i do kávy, omáček, marinád, různých likérů či do sladkého pečiva (jistě znáte skořicové šneky). Toto koření se hodí i na maso a zeleninu, ale především si bez skořice neumíme představit svařené víno.





přidejte na:

22. 07. 2016

Fotogalerie


Další články

Přidat komentář