Soutěž objevila nové talenty

61591_medium18. října se v Ostravě na Výstavišti Černá louka uskutečnil jubilejní 10. ročník soutěže CZECH CARVING CUP v dekoracích ze zeleniny a ovoce. Akce se vyznačuje především kategoriemi s dýněmi a poprvé proto dostala přívlastek „DÝŇOVÝ ŠAMPIONÁT“.

Mezi účastníky už tradičně převládali junioři, ale na exponátech to vůbec nebylo znát. Ve startovní listině se objevili hned čtyři účastníci světové kuchařské olympiády, která proběhla počátkem října v Německu.

61579_mediumSoutěže se zúčastnilo téměř sedmdesát řezbářů, ve třech soutěžních kategoriích bylo předvedeno 92 výrobků a kompozic. V nesoutěžní „dýňové carvingové show“ předvedlo své umění 12 kolegů, mezi nimiž byli i finalisté olympijské „live carvingu“ Daniel Pohorský a  Eliška Vostalová.

V kat. B  „dekorativní dýně“ zaujal komisi nejvíc drak v provedení 3D Elišky Vostalové (HŠ Třebíč) před dokonalým obličejem MUDr. Reginy Pelíškové (Vodňany). Obě tak potvrdily své stříbrné medaile z olympiády. Na třetím místě skončil Radek Vrána (rest. Rajka, Valašské Meziříčí) s velmi jemnou prací a tématikou podmořského života.

U druhé dýňové kategorie C, která se sčítala do celkového pořadí, si prvenství odnesl Daniel Pohorský (SOŠ a SOU Polička), na druhém místě skončila Eliška Vostalová a 3.místo si odvezl Martin Širka ze Slovenska (SOŠ Šurany).

61583_mediumAbsolutním vítězem a dýňovým šampionem se po součtu bodů stala Eliška Vostalová. Na druhém místě skončil Daniel Pohorský a třetí byl Radek Vrána.

Milým překvapením byla kat. D „Talent“ pro nováčky, kde sice bylo jen 24 prací, ale mnohé velmi vydařené. Zároveň to naznačilo, že se začínají objevovat nové tváře v carvingu a to je dobře.
Dost se projevilo na předních příčkách, kolik času věnovali jak kurzům, tak vlastnímu tréninku. Celkovým vítězem této kat. se stal Ondřej Janoušek (Desná v Jizerských horách). Ondřej mimochodem startoval ve všech čtyřech kategoriích a v kat. A bral dokonce 5.místo. To je velmi slušný start. Na druhém místě skončila Jarmila Marešová (Brasserie La Gare, Praha) a na třetí místo dosáhla slovenská Lucie Jantáková (SOŠ Púchov). Zajímavých prací se zde objevilo více.

61581_mediumOdbornou komisi tvořili medailisté ze světových výstav Olga Barcíková, Josef Kuchař a Jana Davidová. Soutěž moderoval Michal Malý z ČR Vysočina.

Soutěž organizovala firma Czech Carving Studio s.r.o. ve spolupráci s SŠSS Ostrava Hrabůvka a Ostravské Výstavy a.s.. Hlavními partnery byly firmy ČEROZFRUCHT s.r.o.. Spolugarantem byl Czech-Slovak Carving Team.

přidejte na:
Šéfredaktor

05. 11. 2012

Fotogalerie


Další články

Přidat komentář