Špaldové placky

Špalda je druh obilniny, který je blízkým příbuzným pšenice. Je to její zdravější varianta. Obsahuje větší množství minerálních látek i bílkovin a zároveň je i lehce stravitelná.

#tescoma-siroky

Špalda placky

Špalda je výjimečná nejen díky své oříškové chuti, ale má i nepatrné množství tuku. Tato prastará obilovina, jenž nebyla nijak šlechtěna, si zachovala spoustu zdraví prospěšných látek. Je bohatá na vitamín B, draslík, vápník, hořčík a zinek.

Obsahuje i tolik potřebnou vlákninu, beta-karoten a tiokyanát, jenž podporuje regeneraci buněk a ochraňuje naše tělo před infekcí. Její toxicita je nižší než u jiných druhů pšenice, takže je vhodná i pro alergiky.

Avšak musíme vás upozornit, že není vhodná pro celiaky, neboť obsahuje lepek. Špaldová mouka je sice dražší, ale je to hlavně z toho důvodu, že se pěstuje v ekologicky kontrolovaném zemědělství, takže je náročnější na vzrůst.

Můžete si vybrat z celozrnné a hladké špaldové mouky. Celozrnná mouka je vlastně takovým středním typem. Můžeme ji označit jako polohrubou, ale lze ji namlít i na hladkou mouku. Špaldovou mouku můžete používat jak k vaření, tak i k pečení, stejně jako ostatní druhy mouky.


Plněné špalda placky


Niva má výrazně slanou a pikantní chuť, takže raději nedávejte příliš velké množství, jinak přebijete ostatní ingredience. Jde o druh tučného, plísňového sýra, který se vyrábí pasterizací z odtučněného mléka. Další fází výroby je pak sýření, zrání a solení. Ušlechtilá plíseň se vyskytuje jak na povrchu, tak i uvnitř. Poznáte ji snadno podle zelené až namodralé barvy.


Kvůli její pikantnější chuti se nehodí k rybímu masu ani k ostatním jemným pokrmům. Přidáváme ji na pizzu, do brambor, rizota, těstovin, ale hodí se i k zelenině, vaječným pokrmům a do masa či karbanátků. Můžeme ji konzumovat i samotnou. Její chuť dokonale zvýrazní hroznové víno nebo ořechy.


#butlers-siroky 
přidejte na:

09. 01. 2017

Fotogalerie


Další články

Přidat komentář