Španělská inspirace

Španělská kuchyně je velice pestrá a rozmanitá. Byla ovlivněna stravováním Arabů a Židů, kteří zde ve středověku žili. Podobně jako všude jinde ve Středomoří se i zde hojně využívá olivový olej, oblíbené jsou lehké saláty, polévka "Gazpacho" nebo rizoto "Paella".
#tescoma-akce-siroky 

Paella

Paella je tradiční španělský pokrm, který se dá přirovnat k našemu rizotu. Základem jsou mořské plody nebo kuřecí maso, dále zelenina a rýže. Pokud použijete rybu nebo jiné "mořské potvory" nikdy nekombinujte s jiným masem. Paella je jídlo chudých, španělské rodiny obvykle přidávají ingredience "co dům dá". Nejčastěji se připravuje v jižních částech země

Říká se, že vznikla jako pokrm nemajetných rybářů, kteří právě do rýže a zeleniny přidávali to, co právě chytili. Další teorií je, že si ji sedláci připravovali na ohni a přidávali do ní hlemýždě a zeleninu. O svátečních dnech ji obohacovali o králičí maso a později pak o kuřecí. Výhodou je, že se vše připravuje dohromady na jedné velké pánvi, ze které pak dřevěnou lžící jedí všichni společně.

Gazpacho

Gazpacho, je studená polévka, která se obvykle podává jako předkrm. Je velice oblíbená při horkých letních dnech. Jedná se o super zdravou polévku, která obsahuje spoustu vitamínů, snižuje hladinu "špatného" LDL cholesterolu a naopak zvyšuje hladinu "hodného" HDL cholesterolu

Při pravidelné konzumaci může pomoci se snižováním nadváhy, což ocení hlavně ženy. Na její přípravu jsou potřeba kvalitní suroviny, zejména rajčata, papriky, okurky, česnek a další. Univerzální recept na tuto polévku nenajdete, takže se můžete spolehlivě trefit do vlastní chuti.


Salát se šunkou jamón ibérico

Jamón ibérico, speciální druh španělské sušené šunky, vyráběný z černých iberských prasat. Má nezaměnitelnou konzistenci, chuť a vůni a právě proto je iberská rasa prasat vzácnější, než rasa běžného prasete. Maso může získat další zjevný faktor díky dokrmování prasat žaludy ve volné výběhu.

 Máme pro vás tip na lehký letní salát, který se zaručeně hodí do těchto parných dní. Můžete použít různé druhy salátu, dle své chuti, základem je fantastická šunka Jamón ibérico, vynikající v kombinaci se sušenými rajčátky.



#damejidlo-siroky
přidejte na:
Šéfredaktor

08. 06. 2017

Fotogalerie


Další články

Přidat komentář