Speciality řecké kuchyně

Někteří vidí v řecké kuchyni poklad, jenž nám tady zanechali dávní bohové. Řecká kuchyň si vydobila čestné místo světové úrovně, kterou si drží již celé roky. A proč jsou její jídla tak chutná? Především, kromě jiného, se v ní hojně používá olivový olej. Vždyť Řecko je olivami proslulé.


Také, co se týče masa, dávají přednost spíše jehněčímu a skopovému masu, než hovězímu. Důvodem může být chov ovcí a koz ve velkém. Velice si zakládají na čerstvé zelenině - papriky, olivy, cibule, rajčata, zelené fazole, brambory a podobně. Jako přílohu si většinou připravují cizrnu, cizrnovou kaši nebo čočku.


Zaměřují se tedy na ty zdravější přílohy, obecně můžeme říct, že milují luštěniny. Řekové si rádi pochutnají na ovčím nebo kozím sýru, ale nejznámějším sýrem, který v kuchyni často používají, je feta sýr. Pro grilování volí spíše haloumi sýr a jelikož je Řecko významnou přímořskou destinací, můžete si vybírat z velkého množství ryb a jiných mořských plodů.

#tescoma-akce-velmi-siroky 

Tzatziki

Jedná se o jednu z nejoblíbenějších omáček (dipů) celého východního Středomoří. Připravuje se z čerstvých okurek, česneku, bylinek a samozřejmě nesmí postrádat řecký jogurt. Bez něj by to prostě nebylo ono.


Salátová okurka je plná vitamínů a obsahuje obrovské množství vody. Doplňte pitný režim i o stravu, obsahující salátovou okurku. Tělu dopřejete vitamíny a dostatek tekutin. Má diuretické účinky a pomůže vám ve vašem dietním snažení.



Pita chléb je vlastně druh pšeničného chleba, který se připravuje z mouky a kvasnic. Je to taková chlebová placka. 

Toto tradiční jídlo se podává v oblasti východní a středozemní kuchyně a slouží jako příloha k omáčkám, hummusu nebo se z něj připravují sendviče. 


V řecké kuchyni se podává k tzatzikům nebo se do něj vkládají kousky grilovaného masa (gyros).

Makrela na řecký způsob


Olivový olej prospívá činnosti srdce, posiluje cévy a působí jako prevence proti vzniku rakoviny. V Řecku jej přidávají téměř do každého jídla. Kdo prý požívá olivový olej, ten bude žít déle. 

Něco na tom možná bude, protože v celosvětovém měřítku je Řecko jednou z mála zemí, kde je jedna z nejnižších četností srdečních chorob či vzniku rakoviny.



Smažené olihně

Olihním se také říká kalamáry. Jsou to hlavonožci, které jsou charakteristické svým protáhlým a úzkým tělem. Občas jsou mylně zaměňovány se sépií, protože mají stejný počet chapadel a jsou si podobné i tvarem těla. 


Sépie však mají navíc 2 dlouhé biče, které mají na konci rozšířenou část s malými háčky. Kalamáry můžete sehnat nejen čerstvé, ale i nakládané či zmražené.


Řecké bochánky s medem

Med je zdravější variantou oproti bílému cukru. Má antiseptické účinky a pokud jej budete užívat společně s citronovou šťávou, lze s jeho pomocí zmírnit příznaky nachlazení. 


Med pomáhá i při kašli, nespavosti, trávících problémech a dodává i potřebnou energii.







#damejidlo-siroky 

přidejte na:

13. 01. 2017

Fotogalerie


Další články

Přidat komentář