Stačí sáček - do pečiva prášek

57890_small

Prášek do pečiva používáme snad každá při pečení, moučníků, někdo knedlíků a různě.
Dá se však použít na mnoho věcí, což mnoho hospodyněk činí, ale je tolik možností, že si vybere každý a všechny třeba nezná.
Není nad to, ho mít doma pořád dostatečnou zásobu.
Pokud ho zrovna jako naschvál zrovna nemáme, postačí do těsta dát 3-4 lžíce rumu.
Asi kdekomu se již stalo, že něco připečeme či připálíme. V tom případě do pekáče či kastrolu napustíme vřelou vodu a nasypeme 1/2 sáčku prášku. Necháme asi půl hodinky odstát a pak umyjeme běžným způsobem. Spíš vydrhnem, jako já dnes.
Zašlé hořáky u sporáku či mřížky v troubě jemně vydrhneme hadříkem s kašičkou z kypř. prášku. Stejně tak vyčistíme i vnitřek trouby. Posypeme 3-4 pytlíčky prášku, troubu krátce zahřejeme a necháme hodinu působit. Pak ji utřeme a vymyjeme.
Vyčistit kašičkou  z prášku do pečiva můžeme i spáry mezi dlaždičkami, naneseme, necháme působit a vyčistíme. Jsou na to docela šikovné kartáče a štětce v prodeji.
I varná konvice se od usazenin dá vyčistit lžičkou prášku, půl sklenky octa  do poloviny dolijeme vodou. Povaříme a necháme hodinu odstát, pak vylijeme, dáme čistou vodu, kterou necháme přejít varem a vylijeme.
2 x jsem touto vodou zalila návštěvě kávu. Slušná návštěva mlčí a vypije to....
Taktéž se dají dobře odstranit i skvrny na hrnečcích od čaje, lze i  vydrhnout solí.
Do pračky k pracímu prostředku, především na bílé prádlo přidáváme též jedlou sodu, či kypřicí prášek. Bělí a zároveň čistí pračku od vodního kamene. Totéž je dobré udělat i pro bělost záclon. Zvláště, kde se kouří a na záclonách  je to vidět, namočíme je před praním do vody, kam nasypeme asi 5 sáčků prášku, Vybělí se.
Odpady u umyvadla, vany - nasypat sáček prášku, či sody, zalít octem, nechat chvíli působit a spláchnout vřelou vodou. Stejně dobře poslouží i soda.
Zašlé stříbrné šperky dáme do nádoby, přidáme kypřicí prášek, alobal, dříve stačily padesátníky, prostě něco hliníkového, krátce povaříme a pak už jen doleštíme a jsou jako nové.
Něco pro krásu: 1/2 sáčku prášku smícháme s pár kapkami vody a  naneseme na obličej, necháme 10 minut působit a smyjeme, Pleť se vyčistí a prozáří.
Bude těch možností jistě více, třeba někdo zná i jiné způsoby využití, ale tohle je tak vše, na co si vzpomínám.
A jsem ráda, že nepoužívám tolik chemie a vyjde to podstatně laciněji.

Zdraví a hezký den přeje
Roxana

                                  57890_small

přidejte na:
Roxana

07. 05. 2011

Fotogalerie


Další články

Přidat komentář