Startuje soutěž CZECH BAR AWARDS 2010

Od 21. června do 15. září 2010 probíhá hlasování veřejnosti ve třetím ročníku soutěže CZECH BAR AWARDS 2010, která představuje nejlepší bary, kluby a kavárny České republiky v těchto kategoriích:

 

  • Julius Meinl Coffee Nejlepší cafe bar/kavárna [CAF]
  • Krups Nejlepší design bar [DES]
  • Absolut Nejlepší cocktail bar [COC]
  • Bohemia Sekt Nejlepší hotelový bar [HOT]
  • Staropramen Nejlepší klub [KLU]

 

Hlasuje se prostřednictvím internetu na www.barawards.cz nebo pomocí sms na tel. čísle 602 222 226 ve tvaru: KATEGORIE JMENO PODNIKU MESTO Například: “CAF U KONVICKY PRAHA“ (cena sms je dle tarifu hlasujícího).

 

Tři podniky, které v hlasování veřejnosti získají největší počet hlasů budou nominovány do finálového výběru.  Tam budou zařazeny i tři podniky nominované experty na danou soutěžní kategorii.  Z finálové šestice pak vítěze vybere odborná porota, na základě osobních návštěv inkognito, podle přísných hodnotících kritérií.

 

Ze všech došlých hlasů budou vylosováni 2 výherci, kteří získají zapůjčení luxusního japonského vozu INFINITI FX na víkend. Zapůjčení tohoto vozu, avšak na celý týden, získají také vítězové všech soutěžních kategorií Czech Bar Awards 2010, kteří navíc získají hodnotné ceny od partnerů svých kategorií.

 

CZECH BAR AWARDS je nejprestižnější událost na české barové scéně, organizovaná B2B časopisem Barlife. Je pořádána ve spolupráci s Českou barmanskou asociací, za podpory Asociace hotelů a restaurací a SCAE (české sekce Coffee Association), jejichž zástupci jsou i porotci finálového výběru jednotlivých kategorií.

 

Slavnostní vyhlášení nejlepších barů, klubů a kaváren České republiky se koná 11. října 2010.

27915_medium

Pár otázek na Martina Krauta, ředitele soutěže Czech Bar Awards 2010 a vydavatele B2B časopisu Barlife, který soutěž pořádá.

 

Kdo soutěž CZECH BAR AWARDS organizuje?

Třetí ročník soutěže organizuje časopis Barlife, nejčtenější odborný titul mezi profesionály v top gastronomii v České republice. Barlife je specializovaný dvouměsíčník, určený v první řadě profesionálům – majitelům a manažerům gastronomických podniků vyšší a nejvyšší kategorie v ČR a na Slovensku. Odborným garantem soutěže je Česká barmanská asociace.

 

Jsou podobné soutěže i ve světě?

Ano a většinou jsou stejně jako u nás vyhlašovány odbornými gastronomickými časopisy. Např. The Class a britské Bar Awards, Mixology magazine a německé Mixology Bar Awards nebo Bar Magazine a slovenské awards.

 

Jaký je systém hodnocení?

Vítěz každé kategorie bude vybrán z finálové šestice, kde budou rovným dílem zastoupeny podniky, které v hlasování veřejnosti a hlasování odborníků na gastronomii získaly nejvíce hlasů. Vítěze určí porota na základě osobní anonymní návštěvy všech nominovaných podniků podle přísných kritérií.

 

Mohou se bary, kavárny a kluby do soutěže přihlásit samy?

Ano, bary mohou nominovat samy sebe. Stejně tak jako veřejnost, i bar si může poslat z jedné IP adresy a z jednoho sms čísla nominační hlas.

 

Jak dostat svůj nejoblíbenější bar, kavárnu či klub do finálového výběru?

  1. Pošlete mu svůj hlas pomocí sms na 602 222 226 ve tvaru: KATEGORIE JMENO PODNIKU MESTO Například: “CAF U KONVICKY PRAHA“  (cena sms je dle tarifu hlasujícího) a přes formulář na www.barawards.cz.
  2. Domluvte se se svými přáteli, aby udělali totéž.
  3. Upozorněte manažera vašeho oblíbeného podniku, že může vyzvat své zákazníky na webu podniku, aby pro něj hlasovali.
  4. Později si může na www.barawards.cz stáhnout plakáty na podporu hlasování v soutěži, a ty umístnit ve svém podniku.

 

Do kdy můžu nominovat, hlasovat pro svůj oblíbený podnik?

Až do 15. září 2010 probíhá hlasování veřejnosti prostřednictvím sms a internetu.

 

Musím vybrat při hlasování podniky ve všech kategoriích?

Ne, můžete nominovat váš oblíbený podnik i v jedné kategorii, ale zvažujte pečlivě svůj hlas, lze to pouze jednou.

 

Jaké je složení poroty?

V porotě zasednou odborníci na jednotlivé kategorie soutěže - bary, kavárny, kluby i design: zástupci organizátora, časopisu Barlife, České barmanské asociace, Asociace hotelů a restaurací, české sekce Coffee Association, architekt, grafik. (jmenný seznam na http://barawards.cz/hlasovani.php)

 

Co přesně porotci hodnotí?

Hodnocení probíhá na základě přísných kritérií, které jsou z části šité na míru dané kategorii. Těchto kritérií je více než 30 a zahrnují chování personálu, kvalitu a chuť podávaného produktu, design, čistotu prostředí a mnoho dalších.

 

Jakou výhru získá vítěz kategorie?

Každý partner kategorie daruje vítězi hodnotnou cenu, dále si podnik odnáší trofej, exkluzivní samolepku na dveře svého podniku s logem Czech Bar Awards, jako stvrzení finálového umístění a v neposlední řadě i prestiž nejlepšího podniku.

Vítězové všech soutěžních kategorií získají také na celý týden zapůjčení luxusního vozu INFINITI FX.

 

Kolik lidí vloni hlasovalo a kolik podniků bylo nominováno?

V loňském roce přišlo do soutěže 4047 hlasů od veřejnosti, které nominovaly 581 barů, klubů a kaváren.

 

Kdy bude vyhlášení vítězů Czech Bar Awards 2010 a mohu se ho zúčastnit?

Vyhlášení vítězů se koná 11.10. 2010.  Pro veřejnost bude k dispozici velmi omezený počet míst. Vstupenku si lze předběžně rezervovat na info@barlife.cz

 

 

Pár otázek pro prezidenta České barmanské asociace Aleše Svojanovského

Proč se Česká barmanské asociace podílí na hodnocení v soutěži Czech Bar Awards?

Česká barmanská asociace podporuje veškeré kvalitní barmanské osvětové aktivity. Czech Bar Awards považujeme za velmi profesionálně pojatý koncept, se kterým se ztotožňujeme a jsme rádi, že naše účast je tak intenzivní. Domnívám se, že nominací významných osobností CBA do hodnotících komisí jednotlivých kategorií jen zdůrazní vážnost a objektivnost odborného vyhodnocení.

 

Jak se podle Vás vyvíjí barmanství v ČR, a jak byste jeho úroveň porovnal se zahraničním?

V ČR máme také bary světové úrovně, patří mezi ně pochopitelně většina finalistů minulých ročníků Czech Bar Awards, ale bohužel jich není mnoho. Není také od věci, že ve většině barů, které uspěli, pracují barmani, kteří prošli řadami České barmanské asociace. Dostali základy, od kterých se odrazili. Neštěstím pro českou barovou scénu je také to, že právě mnozí výborní barmani z ČR odešli za prací a dalším vzděláním. Můžete je potkat v Austrálii, Anglii, Francii, Dánsku, Holandsku,…, ale také třeba v Číně. Věřím, že se ale nakonec vrátí a svůj vlastní bar otevřou v doma.

 

Kolik je v ČR barů?

Tisíce, ovšem ve značné části jde o bary jen názvem. V mnohých barech nepotkáte barmana, ale někoho, kdo si na barmana jen hraje, kdo v podstatě nemá ani základní gastronomické vzdělání. Czech Bar Awards by mohly být pro některé z nich motivací – moc bych si to přál.

 

Jaké má Česká barmanská asociace cíle?

Podporovat a udržovat vztahy mezi členy s cílem zprostředkovat výměnu informací a zkušeností z oboru nápojové gastronomie. Zasadit se o standardizaci technologických postupů výroby míšených nápojů na území ČR. Vytváření podmínek pro vzdělávání členů České barmanské asociace i mimo ni a zprostředkovávat všem relevantní informace. Cíle České barmanské asociace jsou totožné s cíly Mezinárodní barmanské asociace IBA.

 

 

Pár otázek pro Petru Veselou, koordinátorku české sekce SCAE (Speciality coffee asociation of Europe),  několikanásobnou mistryni České republiky v přípravě kávy a reprezentantku ČR na mistrovství světa.

 

Jak byste zhodnotila českou "kávovou" scénu?

Úroveň kávové kultury u nás není vůbec dobrá. V posledních letech se začala trochu zlepšovat. Lidé přešli z klasického českého turka na espresso. Nyní je na čase, aby přešli na kvalitní a dobře připravené espresso a cappuccino. Myslím, že to bude ještě běh na dlouhou trať. Soutěže, akce, články a školení tomu mohou jistě pomoci.

 

Proč SCAE podporuje soutěž Czech Bar Awards?

SCAE podporuje soutěž Czech Bar Awards kvůli zpropagování výběrové kávy. Aby například vyzdvihla opravdu dobré kavárny, kde ví, jak mají připravovat espresso a capuccino.

 

Jakou má SCAE roli?

Asociace pro výběrovou kávu sdružuje baristy, pražiče, kavárníky... a šíří povědomí o výběrové kávě. Pořádá mezinárodní soutěže a také se věnuje vzdělávání. Dlouhodobě chce zlepšit úroveň jak samotných surovin, dodávaných do celého světa - zelených zrn, ale také dbá na jejich zpracování a přípravu. Motto asociace zní: Chceme lepší svět kávy!

 

Jak se podle Vás vyvíjí pití kávy v kavárnách v ČR, a jak byste jeho

úroveň porovnala se zahraničním?

I to je velký problém. Český zákazník stále přesně neví, co je dobrá nebo dokonce výběrová káva. Téměř všichni vypijí to, co v kavárnách dostanou a tím nám odborníkům moc nepomáhají. Všichni hosté, kteří se nebojí vrátit špatně připravenou kávu, tak tím pomůžou nejen sobě, ale i nám ostatním.

 

Jaká káva se pije nejvíce?

U nás v ČR rozhodně větší espresso. Postupem času začínají hosté pít i klasické, malé espresso. Je zajímavé, že klasické espresso pijí hlavně muži, a ženy častěji cappuccino nebo třeba caffé latté.

 

Jsou nové trendy v pití kávy?

Moderní v kávě jsou různé příchutě, jako například sirupy, nebo ochucené šlehačky.

Čím dál více se rozrůstá poptávka po jednodruhových kvalitních kávách, ale těch opravdu dobrých u nás zatím seženete jen málo.

přidejte na:
Šéfredaktor

23. 06. 2010

Fotogalerie


Další články

Přidat komentář