Sušené ovoce: Máte nadbytek ovoce? Připravili jsme si pro vás návod na to, jak ho rychle a jednoduše zpracovat!

Pokud máte na starost vlastní zahrádku nebo dostanete od rodiny/známých kila ovoce, dřív nebo později začnete uvažovat nad tím, co s ním uděláte. Kromě toho, že tyto zdravé pochoutky můžete zařadit do svého běžného jídelníčku, pravděpodobně vás napadne ho nějak zpracovat. Jednou z takových možností je sušení ovoce. Navíc se jedná o velmi šetrnou proceduru, která ovoci zanechá důležité vitaminy a velké množství minerálních látek.

KROK 1: VÝBĚR VHODNÉHO OVOCESušené ovoce: Máte nadbytek ovoce? Připravili jsme si pro vás návod na to, jak ho rychle a jednoduše zpracovat!

Základem všeho je vybrat čisté, nepoškozené, kousky bez plísně nebo nahnilých částí. Vyhněte se sušení nezralého nebo naopak přezrálého ovoce, výsledná chuť by nebyla dobrá. Mezi nejčastěji sušené ovoce patří jablka a hrušky, ale usušit můžete ve finále i lesní ovoce, meruňky nebo banány.

KROK 2: PŘÍPRAVA NA SUŠENÍ

Ovoce první vypeckujte, oloupejte (pokud je to nutné) a zbavte je jádřinců. Větší ovoce se nebojte nakrájet na plátky (čím delší kousky budou, tím déle bude trvat proces sušení). Nezapomeňte také ovoce kontrolovat!

KROK 3: SUŠENÍ OVOCE

VOLNĚ NA VZDUCHUSušené ovoce: Máte nadbytek ovoce? Připravili jsme si pro vás návod na to, jak ho rychle a jednoduše zpracovat!

Ovoce rozložte na plech tak, aby se nedotýkalo a umístěte jej do teplý a temné místnosti (nebo na topení). Délka sušení je ovoce od ovoce různá, proto je nutné ho průběžně sledovat a ujišťovat se, že neplesniví.

V TROUBĚ

Pokud se rozhodnete sušit ovoce v troubě, zapněte si horkovzdušnou metodu s větrákem. Nakrájené ovoce dejte na plech a podložte pečícím papírem. Na začátku volte nižší teplotu do 30 stupňů a později teplotu zvyšte (maximálně však na 60). 

V SUŠIČCE Sušené ovoce: Máte nadbytek ovoce? Připravili jsme si pro vás návod na to, jak ho rychle a jednoduše zpracovat!

Nejrychlejší způsob sušení je v sušičce. Suroviny dáte na síť, zapnete a necháte sušit na přesně stanovený čas.

TIP: Pokud jste již v minulosti ovoce sušili, mohlo se vám stát, že během procesu nepěkně zhnědlo. Takovému problému zabráníte, když ovoce ponoříte na chvilku do čtvrt litru vody s jednou lžící citronové šťávy. 

KROK 4: USKLADNĚNÍ SUŠENÉHO OVOCE

Sušené ovoce skladujte ideálně ve skleněných, uzavíratelných, nádobách. Díky tomu si uchová svou vůni a nebude plesnivět. Sklenice uskladněte v chladných a temných místech.

přidejte na:
Tescoma

29. 07. 2020

Fotogalerie


Další články

Přidat komentář
Chybějící obrázek
Taky každý rok nasuším několik sklenic ovoce. Dokud jsem si nekoupila sušičku z https://www.all-the-best.eu/ , tak jsem všechno mrazila, jenže pak je to dobré tak leda do kaše, nebo prostě na vaření. To sušené ovoce se dá jíst i samotné, zdobit s ním dorty atd., takže jsem fakt ráda, že sušičku mám a dám si s tím sušením klidně každý rok práci. V zimě to sušené ovoce přijde k chuti každému :-) .

Týna Ryglová 18. 03. 2024, 06:21