Svatomartinské husí hody

Na symbolu svatomartinského posvícení si pochutnávají lidé u nás i ve světě. Podzimní husy mají nejchutnější maso, neboť byly přes letní měsíce vykrmeny čerstvou zelenou trávou.

Francouzi je připravují nadívané kaštanovou nádivkou, v Číně ji potírají sladkým medem a koření hřebíčkem. V židovské kuchyni zase dávají přednost huse na hrášku a česneku.

Nechte se spolu s námi inspirovat jak na ní a zkuste si takovou dobrotu připravit podle vlastní chuti a nejen na svatého Martina.

59059_medium

Husu vybírejte s pečlivostí a nejlépe chlazenou z českého chovu, které mají vyšší obsah svaloviny a méně tuku. Váha se pohybuje mezi 3 - 4,5 kg. Určitě si kupte tu s droby.

Z vnitřností uvaříte polévku a z jater výjimečný předkrm. Ze zbytnělých jater nuceně vykrmených hus se připravuje světově známá delikatesa FOIE GRAS. Zatímco gurmeti ji vyhledávají, ochránci zvířat protestují a v řadě zemí je již zakázaná.

Zde je pár tipů, jak husu připravit:

  • pokud chceme snížit tučnost husy, odkrájíme přebytečný tuk ještě před pečením a v jeho průběhu propichujeme kůži
  • vypečené sádlo pravidelně sléváme. Husí sádlo je jemné a musí se uchovávat v chladu v uzavřené nádobě. Hodí se na přípravu pokrmů, na vymazání pekáčku či k namazání na chleba, ale je dobré jej spotřebovat co nejdříve
  • husu nasolte den dopředu a uložte do chladu, bude mnohem křehčí
  • druhý den očistěte a omyjte, poté znovu nasolte i zevnitř
  • pečení chce čas, proto pečte pomalu, postačí 140°C a 4 hodiny. Při vysoké teplotě se maso vysuší
  • aby měla pečínka křupavou kůrčičku, potřete ji smetanou nebo koňakem
  • pro navinulou chuť omáčky přidejte čerstvé nebo sušené švestky, jablíčka či hrušky

Příloha k této pochoutce se liší kraj od kraje. Někde jsou to kynuté knedlíky, jinde vařené brambory, zelí bílé nebo červené, pečené lokše či bramborový knedlík. Stačí si jen vybrat tu svou, případně jejich kombinaci.

Jako přípitek je výborné vychlazené pivo i vhodně zvolené kvalitní víno. Nakonec nezbývá než pozvat rodinu a přátele k svátečnímu stolu a popřát si dobrou chuť.

 

Podívejte se náš recept Svatomartinské husy a zkuste si ji upéci doma!

přidejte na:
Šéfredaktor

10. 11. 2011

Fotogalerie


Další články

Přidat komentář