Svatomartinský víkend se blíží

Přestože to na sníh letos ještě nevypadá, příjezd svatého Martina se už nezadržitelně blíží. S tímto dnem jsou neodmyslitelně spjaty gastronomické hody.

Svatomartinský víkend se blíží
Typickým jídlem pro tento den je dozlatova upečená husička. K této tradici se vztahují dvě legendy, z obou vycházejí bělostní krkatí ptáci jako ukejhané potvory, které buď rušily svatého Martina při kázání, nebo kejháním prozradily jeho úkryt. Tak jako tak si zaslouží skončit na pekáči.

Kromě křupavé husičky se zelím a knedlíkem se můžete těšit také na svatomartinské víno, jehož historie nás dovede až na dvůr císaře Josefa II. Právě tam se 11. listopadu pravidelně koštovala mladá vína z podzimní sklizně. Vzhledem ke dni, kdy se tato akce každoročně pořádala, začalo se pro tato vína používat označení "svatomartinská". 

Přestože v průběhu let začala tradice svatomartinských hodů mírně opadávat, v posledních letech zažívá opravdovou renesanci. Takže pokud také patříte mezi milovníky dobrého jídla a kvalitního vína, nezapomeňte navštívit některou z restaurací ve svém kraji. Pokud však preferujete domácí kuchyni, připravte si svatomartinskou husu podle našeho receptu sami. Ať už si vyberete jakoukoli možnost, věříme, že si pochutnáte!

přidejte na:
Šéfredaktor

05. 11. 2013

Fotogalerie


Další články

Přidat komentář