Švestky - přírodní skvost


Léto je v plném proudu a každý den dozrává nové ovoce. Víte, že nejstarším druhem ovocných stromů je švestka, na které si pochutnávali již v době kamenné? Švestky patří k oblíbenému ovoci, na kterém si každý rád pochutná. A právě přichází doba dozrávání švestek. Rostou ledaskde, v zahradách, podél cest a byla by škoda nechat je opadat ze stromu. Můžete si je samozřejmě i koupit.


Využití v kuchyni


Tyto tmavomodré plody mají velice široké využití. Přidat si je můžete do koláčů, oblíbených tvarohových knedlíků, omáček a sladkých jídel. Dají se také zamrazit nebo usušit. Můžete si vyrobit i kompot anebo tepelně zpracovat. Výborné jsou povidla nebo džem či marmeláda. Připravit si můžete i švestkové smoothie.


Účinky na zdraví


Co je o švestkách už méně známé je to, že kromě pestrého využití v kuchyni, se mohou chlubit i léčivými účinky. Dokážou nabít naše tělo energií, vitamíny a minerály. Obsahují vitamín E, který je silným antioxidantem, vitamíny skupiny B a také bohatou zásobu minerálů jako je draslík, fosfor, hořčík, železo a vápník. Ze stopových prvků obsahují měď a zinek. Jsou také bohatým zdrojem vlákniny, která je účinným pomocníkem při zácpě. Švestky je vhodné konzumovat při ledvinových a jaterních onemocněních, dně, revmatismu a nemocech krevního oběhu. Léčivé účinky švestky ovlivňují metabolismus, zvyšují imunitu, čistí střeva, chrání srdce a cévy. Dále také snižují hladinu cholesterolu a vyplaví přebytečnou vodu z těla.


Denní dávka švestek (cca 200g) po dobu jednoho týdne vám zažene nervozitu, sklon k depresím, rozladění a také neklid. Sušené švestky jsou přírodním lékem i pochutinou. Pokud máte problémy se střevy, dopřejte si denně čtyři čerstvé nebo sušené švestky. Slouží také jako účinná prevence rakoviny střev. Při zmínce o švestkách se vám určitě vybaví i slivovice, která také může mít příznivý vliv na naše zdraví. Čerstvým plodům se však nevyrovná.


Ještě váháte zda se zakousnout do švestek? Teď už víte, že švestky přináší jen samé superlativa. Dobrou chuť.


přidejte na:

20. 08. 2015

Fotogalerie


Další články

Přidat komentář