Svěží citronové recepty

Říká se, že co je kyselé, je veselé. Tak proč se občas nerozveselit? Máme pro vás několik citronových dobrot. Ochutnejte je s námi.

#damejidlo-siroky 

Domácí citronáda

Mezi hnědým řepným cukrem a tmavým třtinovým je určitý rozdíl. Hnědý cukr je vyrobený z řepy. Jde o stejný postup jako v případě bílé klasiky. Třtinový cukr je však vyráběn z cukrové třtiny a obsahuje zdravou melasu. Někteří mohou namítat, že i v hnědém cukru je třtinová melasa, ta je tam ovšem přidávána až poté. V třtinovém cukru je již obsažena v základní surovině.

Hnědý cukr bývá ještě dobarvován, přidává se do něj melasa a tak se může rovnat třtinovému cukru, co se týče kvality a zdraví prospěšných látek. Měli byste si ale dát pozor, aby ho nedobarvovali karamelovým sirupem a nepřidávali do něj nezdravou melasu. To bychom ho pak mohli srovnat s řepným bílým cukrem.

Citronový koláč s peřinkou

Špaldová mouka se vyrábí z nešlechtěného druhu pšenice, jenž je odolnější, není nutné jej hnojit a mouka je díky tomu bez zbytečných a škodlivých chemikálií. Jelikož se jedná o mouku celozrnnou, obsahuje spoustu výživných látek, které prospívají našemu zdraví.


Špaldová mouka je bohatým zdrojem vitamínu B, draslíku, vápníku, manganu, zinku a dalších látek. Z této pšenice se však nedá semlít tolik mouky jako v případě jiných druhů. Proto si za ni budeme muset připlatit, neboť je poněkud dražší.


Citronová polévka s vejci

Citrony můžeme v kuchyni využít komplet celé - dužninu, šťávu i jejich kůru. Kůru můžete přidat do moučníků nebo do svařeného vína, které tím pak obohatíte o jedinečné aroma. Citronovou šťávu můžete použít pro přípravu nápojů, omáček, polev, krémů, marinád nebo k dochucení masa a ryb.


I když mají citrony velmi kyselou chuť, v těle působí zásadotvorně, což znamená, že si poradí s překyselením žaludku i s pálením žáhy. Pomáhá i při paradentóze a pomáhá léčit horečnatá onemocnění.



#chefparade-siroky 

přidejte na:

19. 05. 2017

Fotogalerie


Další články

Přidat komentář