Tajemství kmínu

Všichni toto koření známe moc dobře a dokážeme si vybavit jeho specifickou chuť. Patří totiž mezi nejpoužívanější během vaření či pečení. Bohužel, patří mezi často nepochopené koření. Přitom dodá jídlu nejen lepší chuť, ale také tělu užitečné látky, např. bílkoviny nebo karvon, který pozitivně ovlivňuje trávení. Podporuje správnou činnost jater, žlučníku, pomáhá při kašli, dokonce usnadňuje dýchání lidem trpící astmatem.


Patříte mezi jedince, kterým kmín nechutná? Měli byste jeho konzumaci zvážit v mleté podobě. Má stejný efekt ochucení i pozitivní dopad na tělo, ale nevyvolá ve vás negativní reakci jako při rozkousnutí celého kmínu. Nechte se o tom přesvědčit s těmito recepty.

#butlers-siroky 

Kmínový sýr

Základní surovinou je tvaroh. Ten se často vyrábí z kysaného mléka. V případě potřeby lze sáhnout po mléku sladkém. Obsahuje velké množství vitamínů a minerálů, např: vápníku, bílkovin, fosforu i hořčíku.


Své využití nachází během přípravy pomazánek, krémů na cheesecake, koláčů, moučníků, nepečených dezertů, dortů či palačinek. Díky své chuti se hodí k mnoha sladkým, ale i slaným produktům. Vyrobte si z tvarohu delikátní domácí sýr k tmavému pečivu nebo pivu.





Kmínová polévka s mlékem

Vývar slouží jako základ pro přípravu různých omáček, hustších polévek, rizota, také se používá pro podlévání masa při pečení či dušení. Důležitý je výběr masa a kostí. Ne každé maso, ze kterého vývar uvaříte, se hodí na přípravu daného chodu. Pro tuto polévku s mlékem můžete zvolit vývar z kuřecího skeletu, případně křídel a krků.


Pokud chcete dodat větší důraz na kuřecí chuť, vložte kosti s masem do předehřáté trouby na 180°C. Dokud maso i kosti nezezlátnou.



Makrela pečená na kmíně

Makrela se řadí mezi dravé ryby, které se loví pro jejich jemné maso. Ve větších obchodech a supermarketech je běžně k dostání neupravená nebo již uzená makrela. Výborně se hodí na gril či do marinád, ale lehce kořeněná chutná také úžasně. Uzená je dobrá i za studena!


S trochou kmínu, soli, cibule a citrónu upečete vlastní rybí delikatesu. Můžete podávat jako hlavní chod s jednoduchou přílohou (nakrájená rajčata, salátová okurka, atd.), případně bramborem.





#damejidlo-siroky 
přidejte na:
Šéfredaktor

13. 02. 2017

Fotogalerie


Další články

Přidat komentář