Tak už sis to zavařil?

ZAVAŘOVÁNÍ

Tak už sis to zavařil? Zavřete oči a představte si, jak chutná ta nejlepší marmeláda, kterou jste kdy jedli. Byla dělaná s láskou, rukama vaší maminky nebo babičky? Takové zavařeniny jsou totiž nejlepší, protože je v nich tajemství předávané po generace. Tajemství zachování chuti toho nejoblíbenějšího letního ovoce, které vám v zimě bude chybět. No a právě proto jsou zavařeniny stále tak oblíbené a nepřekonatelné. 

Zavařování snad nikdy nevyjde z kurzu. Kdo z nás by si nedal s radostí jahodový nebo meruňkový džem namazaný na čerstvém pečivu s máslem nebo na palačinkách? Chutí je navíc tolik, že je vždy z čeho vybírat. Už naše prababičky znaly kouzlo zavařování, protože v rodinách s mnoha dětmi bylo plýtvání jídlem zkrátka tabu, a tak to, co se v létě obralo z ovocných stromů a keřů, se zpracovalo jako kompot nebo zavařenina. V zimě si pak všichni užívali letních vůní, linoucích se z malé skleničky s marmeládou. Jestliže i vy milujete marmelády, a ze všeho nejvíce ty domácí, můžete si také zkusit nějakou doma udělat. Tipů je víc než dost!

Něco málo o zavařeninách

Základem každé tradiční zavařeniny je ovoce, cukr, želírovací látka (či pektin) a kyselina citronová nebo přímo citronová šťáva. Kdo má rád v marmeládě kousky ovoce, nemusí si dát s přípravou tolik práce, kdo má rád hladší strukturu, propasíruje si várku ovoce a jemný džem je na světě.
V posledních letech, kdy začínáme více řešit obsah cukru ve stravě, se objevují i recepty na zavařování bez cukru. Takový způsob zavařování si žádá spíše přirozeně sladké ovoce a je potřeba počítat také s tím, že konzistence výsledného džemu bude trochu tekutější. 

Zavařovací tipy

  1. Dbejte na čistotu. Zdá se to jako zvláštní doporučení, ale je to nejlepší prevence proti Tak už sis to zavařil? předčasnému plesnivění zavařenin. Vybírejte ovoce bez náznaku hniloby a snažte se neolizovat lžíce, kterými plníte marmeládu do sklenic. A samozřejmě i skleničky na marmeládu předem důkladně vymyjte.
  2. Nevařte dlouho. Lepší než dlouhé vaření, je prudký var, který nezničí pektin, tolik potřebný k vytvoření ideálně tuhé marmelády.
  3. Nebojte se experimentovat! Vyzkoušejte neobvyklé ovoce nebo zajímavé kombinace koření. Kdoule, fíky či mirabelky můžou být příjemným zpestřením po letech konzumace klasických jahodových a meruňkových džemů. Stejně tak vanilka, kardamom nebo zázvor dovedou udělat z vaší marmelády hit roku a jistě budou skvělým dárkem pro rodinné příslušníky.
  4. Používejte pektin. Citrusový pektin je skvělou náhradou běžně dostupných želírovacích látek a jeho nespornou předností je to, že je přírodní a neobsahuje žádné další zbytečné „éčka“. Pektin se přirozeně vyskytuje v kyselém ovoci, proto např. angrešt, citrusy nebo i borůvky mají přirozeně vyšší obsah pektinu než třeba jahody a hrušky, ke kterým tudíž není potřeba přidávat pektinu tolik.

Jaké neobvyklé kombinace stojí za vyzkoušení?

  • Tak už sis to zavařil? Kdoulová marmeláda s pomerančem
  • Višňový džem se zázvorem
  • Švestková s kardamomem a portským vínem
  • Cibulová marmeláda
  • Fíkový džem se skořicí

 

přidejte na:
Baara

26. 08. 2019

Fotogalerie


Další články

Přidat komentář