Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Tipy a triky - stránka 10

Kyselé mléko

Kyselé mléko

05. 06. 2010

Kyselé mléko je nejen zdravé, ale i užitečné. Zvláště v případě skvrn od ovoce. Pokud si takovou nějakou vyrobíme, stačí, když textil se skvrnou namočíme tak na dvě hodinky do kyselého mléka a pak jen běžně pereme - nejlépe ve vlažné vodě.

Náhradní chlazení

Náhradní chlazení

05. 06. 2010

Jste v situaci, kdy ptřebujete vychladit pití a nemáte možnost použít ledničku ? Stačí kyblík napuštěný studenou vodou, do něhož láhev s pitím vložíme, jen musíme přidat hodně soli. Ta pomůže udržet vodu dlouho chladnou. Pití by jste měli mít vych...

Mrkvička v polévce

Mrkvička v polévce

05. 06. 2010

Chceme-li zeleninové polévce dodat pěknou barvu, nejprve kráce na másle orestujeme mrkvičku. Jednak obarví do zlatova, jednak se provitamin A, který mrkvička obsahuje a který je rozpustný v tucích, uvolní a naše tělo ho bude umět zpracovat k našem...

Voňavější strouhanka

Voňavější strouhanka

04. 06. 2010

Pokud používáte strouhanku při přípravě sladkých jídel a moučníků, přidejte do ní trochu skořice nebo pomerančové či citronové kůry. Hotový pokrm bude krásně vonět a zlepší se i chuť.

Chvála zázvoru

Chvála zázvoru

03. 06. 2010

Mnoho z nás již mívá i zažívací potíže, ale přesto si rádi pochutnájí i na lehce kořeněném jídle. Já jsem se naučila používat zvláště u červených mas zázvor. Kdo může, doporučuji čerstvý v malém množství. Kdo není zvyklý, tak ať použije sušený mle...

Pomoc barvě vývaru

Pomoc barvě vývaru

02. 06. 2010

Zdá-li se nám někdy, že je masový vývar barevně světlý, stačí přidat povařit celou, jen málo oloupanou cibuli (Málo oloupaná, znamená,že na ní alespoň jednu vrstvu barevné slupky necháme). Kdybychom ji neoloupali vůbec, tak by barva byla až moc sy...

Sbírání pěny

Sbírání pěny

02. 06. 2010

Pěnu (někdy se tomu také říká šlem) sbíráme především když vaříme hovězí či jakýkoliv masový vývar. Ten pak máme krásně čistý. Pokud i tak máme za to, že vývar tak čistý není, můžeme ho přecedit přes pláténko nebo přes kávový filtr.

Kvalitní trojobal

Kvalitní trojobal

31. 05. 2010

Pokud řízky obalujeme v trojobalu a do vajíček přidáme trochu piva nebo nějakého koňaku, budou řízky lepší a trojobal bude lépe držet.

Pečení masa

Pečení masa

30. 05. 2010

Při pečení jakéhokoliv masa nepoužívejte velký pekáč, protože by se zbytečně rychle vysmahovala šťáva při pečení.

Chutnější rýže

Chutnější rýže

27. 05. 2010

Pokud chcete mít chutnější a barevnou rýži, přidejte do vody na vaření rýže trochu kurkumy nebo kari koření.

Krájení cibule bez slz

Krájení cibule bez slz

26. 05. 2010

Všichni víme, jaké jsou to muka nakrájet cibuli.  Mně osobně stačí nakrájet půlku cibule a hned mě štípou oči a brečím. A co takle, když potřebuji nakrájet alespoň tři nebo čtyři cibule na guláš? Pomáhá namočit rozpůlenou cibuli do vody, nech...

Zázvor do polévky

Zázvor do polévky

24. 05. 2010

Do zeleninového vývaru čas od času přidám 1/4 lžičky suš. zázvoru, chuť se zjemní, zezvláštní, ale polévka nebude ostrá.

Rum místo prášku do pečiva

Rum místo prášku do pečiva

24. 05. 2010

Pokud nám došel prášek do pečiva, můžeme místo něj použít rum, asi 3-4 lžíce na 400 g mouky.

Brambor místo vejce

Brambor místo vejce

24. 05. 2010

Pokud chceš péct buchtu s jedním nebo dvěma vejci, ale v ledničce ti žádná nezbyla, můžeš je nahradit 1 nebo dvěma strouhanými vařenými brambory

Nálevky z PET lahví

Nálevky z PET lahví

22. 05. 2010

Pro nalévání tekutin a polotuhýžch přípravků do různě širokých lahví a skleniček, jsem si udělala různé nálevky z pet lahví a rúzných rozměrů. Velmi dobře se mě osvědčily při plnění marmelády do skleniček od přesnídávek a plnění kečupových lahviček.

Avokádo - snadné oloupání

Avokádo - snadné oloupání

09. 05. 2010

Chcete oloupat avokádo ? Nejprve ho rozpůlte. Pak zkuste vynechat nůž a chopte se obyčejné lžíce. Tou zajeďte pod slupku a dužinu prostě vyloupněte. A stačí už jen krájet.

Ohřívání v páře

Ohřívání v páře

03. 05. 2010

Možná, že to všechny hospodyňky neví, že v páře se mohou ohřívat omelety, palačinky, lívance nebo svitek.

Špikovací jehla a špikování

Špikovací jehla a špikování

02. 05. 2010

Také jste se rozhodli vylepšit chuť hovězího masa, učinit ji šťavňatější ? Takže jste zcela správně sáhli po slanince a chystáte se špikovat. Někdy to jde snadno, někdy hůře. Někdy si můžeme pomoci tím, že slaninku dáme na chviličku do mrazáku - p...

Aby jíška nedělala hrudky

Aby jíška nedělala hrudky

27. 04. 2010

Abyste jíšku v polévce nebo omáčce vždy dokonale rozmíchali, stačí se řídit jednoduchým pravidel: teplá + studená. Pokud je jíška studená, musí být polévka teplá a naopak :-)

Jemná vajíčka

Jemná vajíčka

27. 04. 2010

Míchaná vajíčka budou jemná a šťavnatá, když do nich přidáme trojúhelníček taveného sýra nebo lžíci smetany.

Nadýchaná omeleta

Nadýchaná omeleta

27. 04. 2010

Při přípravě omelet přidejte do těsta těsně před smažením lžíci perlivé minerálky.

Vaření brambor rychleji

Vaření brambor rychleji

27. 04. 2010

Tak jsem se dočetla (už zase), že pokud chceme urychlit vaření brambor, je dobré k nim do hrnce přidat celý sáček prášku do pečiva. Tak šťastné a odvážné vaření...

Jak na míchaná vajíčka

Jak na míchaná vajíčka

26. 04. 2010

Chcete dokonalá míchaná vajíčka? Tak čtěte dále: na pánev vyklepněte 3-4 vajíčka a nechte smažit jako volská oka, dokud bílek nezačne tuhnout. Poté pěti dlouhými tahy zamíchejte (rozbijte žloutky) a znovu počkejte. Když budou vajíčka skoro tuhá, j...

Párátko pod pokličkou

Párátko pod pokličkou

26. 04. 2010

Brambory ani polévka vám už nikdy nepřekypí; stačí pod pokličku zastrčit párátko a váš sporák zůstane čistý!

Jak vyklopit bábovku

Jak vyklopit bábovku

25. 04. 2010

Nejde ti vyklopit bábovka z formy? Snadná pomoc. Přikryj formu asi na dvě minuty mokrou utěrkou a uvidíš, jak to dobře půjde!

Dýňová polévka Hokkaido

Dýňová polévka Hokkaido

Na másle zpěníme cibuli a necháme zesklovatět, přidáme česnek a na kostky nakrájenou dýni (druh Hokkaido se...

Rychlá hrnková bublanina

Rychlá hrnková bublanina

Do prosáté mouky, smíchané s práškem do pečiva, přidáme vejce, vanilkový cukr, mléko a olej, popř. špetku s...

Výborné vánoční perníčky (hned měkké)

Výborné vánoční perníčky (hned měkké)

Z uvedených ingrediencí vypracujeme těsto, které rozválíme na cca 0.5 cm a vykrajujeme různé tvary. Položím...

Červené zelí k huse či kachně

Červené zelí k huse či kachně

Červené zelí si na jemno nakrájíme a přidáme k na jemno nastrouhané (oloupané a vyjádřené) jablko. Podlijem...

Pravý maďarský guláš

Pravý maďarský guláš

Omyté maso osučíme do papírové utěrky a nakrájíme na menší kousky. Osolíme je a opepříme. oloupané cibule n...

Jak na kynuté těsto

Jak na kynuté těsto

Každý z nás má oblíbené různé druhy dobrot, někdo snídá koblihy, croissanty, makový či jiný závin nebo obyč...
Salátové zálivky

Salátové zálivky

Právě začíná a bude pokračovat sezóna mladé a čerstvé zeleniny, která obsahuje vitamíny a nerostné látky a...
Zahušťování omáček

Zahušťování omáček

Pokud se zahušťování omáček provádí hladkou moukou, prováděla jsem to takto: po staru - mouku jsem v hrníč...
Objevte batáty

Objevte batáty

Ačkoli se hlízy batátů objevily v Evropě dříve než brambory, nijak zvláštní oblibě se netěší. Dnes se spíše...
Jak snadno oloupat rajčata

Jak snadno oloupat rajčata

Znáte to - spousta receptů počítá s rajčetem a spousta z nich trvá na tom, aby to bylo rajče bez slupky. Ta...