Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Tipy a triky - stránka 11

Dobrá drobenka

Dobrá drobenka

25. 04. 2010

Přidávání skořice do drobenky je stará věc, ale zkus tam někdy pro lepší chuť přidat dvě lžíce vanilkového pudinku v prášku. Bude výborná!

Rozmočený koláč

Rozmočený koláč

25. 04. 2010

Nemáš ráda, když se ti ovocný koláč při pečení příliš rozmočí? Snadná pomoc; posyp povrch těsta strouhanými oříšky a pak teprve posyp ovocem!

Mrkev v čočce

Mrkev v čočce

19. 04. 2010

Aby vařená čočka tolik nenadýmala, přidám do ní před vařením jednu nakrájenou mrkev a po vaření ji vyhodím. Vážně to funguje!

Sůl v troubě

Sůl v troubě

19. 04. 2010

Poslouží mi vždycky, když mi do trouby vystříkne šťáva z pečeného masa. Zasáhnuté místo štědře zasypu solí a na konci pečení sůl jen vymetu a nemusím nic čistit!

Moučkový cukr

Moučkový cukr

18. 04. 2010

Jelikož moučkový cukr je podstatně dražší než krystallový a v domácnosti /jak ve které/ se tolik nepoužívá, dfěláme si tento doma sami pomoci mixéru /ne ale tyčový/. V mixéru máte za pár vteřin z krystalového moučkový cukr, výhoda je také ta, že s...

Prskající olej

Prskající olej

17. 04. 2010

Také nesnášíte prskající olej na rozpálené pánvičce? Snadná pomoc. Před smažením zkrátka vytřete pánev obyčejnou solí a uvidíte výsledek!

Tajemství čokoládové polevy

Tajemství čokoládové polevy

17. 04. 2010

Také mě zlobí, když se čokoládová poleva při krájení zákusků drolí a praská. A přitom stačí během její přípravy rozpustit v hrnci krom běžných přísad i jednu tyčinku čokoládových kaštanů. Poleva se neláme a chutná báječně :-)

Čištění mikrovlnky

Čištění mikrovlnky

17. 04. 2010

Zaschlé usazeniny v mikrovlnce dobře odstraníme tak, že do nádoby vhodné do mikrovlnné trouby nalijeme vodu a nakrájíme 4-5 ks citrusového ovoce, vložíme do mikrovlnky a vaříme na nejvyšší výkon 3-5 minut. Pára změkčí špínu na stěnách a citrusy mi...

Zpracovávání těsta

Zpracovávání těsta

16. 04. 2010

Když zpracováváme těsto na vále, aby se nám nelepilo, tak jej stále podsypáváme moukou, která se zapracovává do těsta a je to vlastně mouka navíc oproti stanovenému množství. Proto je dobré z odváženého množství mouky, si trochu necháme na podsypá...

Nadýchanější pudink

Nadýchanější pudink

13. 04. 2010

Pudink bude krásně nadýchaný a bude ho více, pokud budete pudink před vařením míchat s mlékem v šejkru nebo nějaké vhodné plastové láhvi.

Tvrdé maso

Tvrdé maso

13. 04. 2010

Aby vám tvrdé maso zkřehlo, je dobré k měnu přidat při vaření, dušení nebo pečení pár kapek octa.

Vláčný perník

Vláčný perník

12. 04. 2010

Litý perník vydrží o jeden až dva dny déle krásně měkký, pokud do těsta přidáš jeden větší najemno nastrouhaný brambor. A chuť zákusku se tím vůbec neovlivní!

Rozdíly mezi hořčicemi

Rozdíly mezi hořčicemi

12. 04. 2010

Hořčice je dobrá nejen k párku, ale má i další zajímavá využití. S kremžskou hořčicí ráda dotahuji chuť hovězího guláše. Plnotučná se zase hodí do marinád na maso, k potírání sekané před pečením nebo k ochucení vařené čočoky. Všechny tyto varianty...

Nepřepaluj!

Nepřepaluj!

12. 04. 2010

Při smažení řízků nebo karbanátek se lehko může stát, že olej na pánvi přepálíš. Zabráníš tomu tak, že do rozpáleného oleje vložíš kolečka mrkve, která ihned po zhnědnutí vyměníš.

Použití skořice

Použití skořice

11. 04. 2010

Je výborná nejen do moučníků, ale používám ji i k dochucení pečeného masa nebo rýžových pokmrmů. Stojí to za vyzkoušení!

Rozinky do štrůdlu

Rozinky do štrůdlu

11. 04. 2010

Rozinky do štrůdlu vložím do hrnečku, zaliju rumem a ohřeju v mikrovlnce. Ještě teplé přidávám do štrůdlu. Jsou výborné.

Citrón a limetky do rizota

Citrón a limetky do rizota

11. 04. 2010

Používám je k dochucení zeleninových polévek nebo rizota. Chuť se tím zjemní.

Překořeněné maso

Překořeněné maso

09. 04. 2010

Překořeněné maso nebo polévku zjemníme přidáním trochu mléka. A na chuť jídla to nebude mít vůbec žádný vliv.

Nadýchaná buchta

Nadýchaná buchta

09. 04. 2010

Pokud je v receptu na buchtu nebo koláč voda, vždycky ji tam přilévám horkou. Buchta je pak jemnější a nadýchanější.

Co se zbylou čočkou na husto?

Co se zbylou čočkou na husto?

09. 04. 2010

Když mi zbude čočková kaše, rozmixuju ji, ochutím bylinkami a mažu na chleba. je to výborné :-)

Zahušťování - zdravě

Zahušťování - zdravě

06. 04. 2010

Jak správně zahustit polévku, omáčku... Už tady bylo napsáno: opražená suchá mouka, instatní  bramborová kaše... Ano. Ale pokud jde o polévku, zkuste tu nejzdravější formu, tj. zahustit halvní surovinou. Zpravidla to bývá brambor či zelenina. Pros...

Zahuštění polévky bez tuku

Zahuštění polévky bez tuku

06. 04. 2010

Abychom nemuseli dělat jíšku do polévky, můžeme do ní nasypat trochu bramborové kaše v prášku. Polévka bude zahuštěná, ale zároveň bude dietní.

Nákup ryb

Nákup ryb

05. 04. 2010

Pokud kupujeme již zabité sladkovodní ryby, vždy zkontrolujeme zda nemají světlé nebo našedlé žábry a zakalené oči. V takovém případě se nejdná o čerstvě zabité ryby.

Hustý sníh z bílků.

Hustý sníh z bílků.

04. 04. 2010

Pokud chcete docílit velmi hustý a lesklejší sníh z bílků, přidejde do nich před vlastním šleháním špetku soli a pár kapek z citronu.

Pikantní okurky - zavařování

Pikantní okurky - zavařování

04. 04. 2010

Semínka z pálivých paprik nevyhazujte, ale usušte si je pro další použití. Při zavařování okurek lze tyto semínka přidat do nálevu k pikantnímu okořenění. Semínka lze přidat ze stejného důvodu i do čalamád.

Dýňová polévka Hokkaido

Dýňová polévka Hokkaido

Na másle zpěníme cibuli a necháme zesklovatět, přidáme česnek a na kostky nakrájenou dýni (druh Hokkaido se...

Rychlá hrnková bublanina

Rychlá hrnková bublanina

Do prosáté mouky, smíchané s práškem do pečiva, přidáme vejce, vanilkový cukr, mléko a olej, popř. špetku s...

Výborné vánoční perníčky (hned měkké)

Výborné vánoční perníčky (hned měkké)

Z uvedených ingrediencí vypracujeme těsto, které rozválíme na cca 0.5 cm a vykrajujeme různé tvary. Položím...

Červené zelí k huse či kachně

Červené zelí k huse či kachně

Červené zelí si na jemno nakrájíme a přidáme k na jemno nastrouhané (oloupané a vyjádřené) jablko. Podlijem...

Pravý maďarský guláš

Pravý maďarský guláš

Omyté maso osučíme do papírové utěrky a nakrájíme na menší kousky. Osolíme je a opepříme. oloupané cibule n...

Jak na kynuté těsto

Jak na kynuté těsto

Každý z nás má oblíbené různé druhy dobrot, někdo snídá koblihy, croissanty, makový či jiný závin nebo obyč...
Salátové zálivky

Salátové zálivky

Právě začíná a bude pokračovat sezóna mladé a čerstvé zeleniny, která obsahuje vitamíny a nerostné látky a...
Zahušťování omáček

Zahušťování omáček

Pokud se zahušťování omáček provádí hladkou moukou, prováděla jsem to takto: po staru - mouku jsem v hrníč...
Objevte batáty

Objevte batáty

Ačkoli se hlízy batátů objevily v Evropě dříve než brambory, nijak zvláštní oblibě se netěší. Dnes se spíše...
Jak snadno oloupat rajčata

Jak snadno oloupat rajčata

Znáte to - spousta receptů počítá s rajčetem a spousta z nich trvá na tom, aby to bylo rajče bez slupky. Ta...