Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Tipy a triky - stránka 2

Jak se zbavit pachu zelí při vaření

Jak se zbavit pachu zelí při vaření

04. 09. 2015

Zelí vařte bez pokličky, aby vyprchaly čpavé látky. Aby zelí nebylo při vaření cítit, přikryjte hrnec čistou utěrkou namočenou v octové vodě. Ocet se přidává do vody i při vaření červeného zelí pro zachování jeho barvy.

Čerstvé droždí

Čerstvé droždí

04. 09. 2015

Nejste-li si jistí, zda je droždí čerstvé, vhoďte kousek do horké vody. Staré droždí klesne ke dnu, čerstvé zůstane plavat na hladině.

Náhrada za víno

Náhrada za víno

02. 09. 2015

Když doma chybí bílé víno, které potřebujeme při přípravě omáčky, stačí v trošce octa rozpustit dvě kostky cukru a do omáčky zavařit.

Vaření kukuřice

Vaření kukuřice

01. 09. 2015

Při vaření kukuřice nesolíme vodu, jinak by zrna ztvrdla. Do vody přidáme pár kapek citrónové šťávy, aby si kukuřice zachovala žlutou barvu. Solíme až po uvaření.

Příprava zavařovacích sklenic

Příprava zavařovacích sklenic

01. 09. 2015

Aby zavařovací sklenice nepraskly, až do nich nalijete horký džem, řádně je vymyjte, položte na plech s novinami a dejte na 10 minut do středně teplé trouby.

Pach syrové cibule

Pach syrové cibule

28. 08. 2015

Pach po syrové cibuli odstraníme z nože, prkénka i rukou opláchnutím ve vodě s octem.

Pečení vepřového masa

Pečení vepřového masa

28. 08. 2015

Vepřová pečínka bude velmi chutná a šťáva aromatická, jestliže maso podlijeme pivem a přidáme k němu jablko.

Jemnější bramborové placky

Jemnější bramborové placky

28. 08. 2015

Jestliže do těsta na bramborové placky přidáte trochu tvarohu, budou mít jemnější chuť.

Pečení ryb

Pečení ryb

27. 08. 2015

Před opékáním rybu poprašte moukou, aby se nepřipékala k pánvi.

Vyschlá hořčice

Vyschlá hořčice

26. 08. 2015

Když nám vyschne hořčice, kápneme do ní trochu oleje nebo mléka a pořádně promícháme. Bude ještě chutnější.

Zápach cibule

Zápach cibule

26. 08. 2015

Nepříjemný zápach restované cibule můžeme zmírnit tak, že před opékáním přidáme do studeného oleje trochu octa.

Dochucování omáček

Dochucování omáček

25. 08. 2015

Aby omáčka získala delikátní chuť, je vhodné do ní na závěr vaření přidat kousek čerstvého másla.

Uložení syrového masa

Uložení syrového masa

25. 08. 2015

Syrové maso vydrží déle čerstvé, když ho před uložením do lednice nejprve potřeme octem. Neoschne a navíc bude při další úpravě mnohem měkčí.

Listové těsto

Listové těsto

24. 08. 2015

Vyválené listové těsto se nestáhne, když ho na několika místech propíchnete vidličkou.

Loupání vajíček

Loupání vajíček

24. 08. 2015

Uvařená vajíčka slijeme a v hrnci s nimi zatřeseme, aby nám popraskala skořápka. Pak je zalijeme studenou vodou. Ta vnikne pod skořápku a vajíčka půjdou mnohem lépe oloupat.

Chutnější ovocné knedlíky

Chutnější ovocné knedlíky

21. 08. 2015

Aby byly ovocné knedlíky chutnější, přidáme do vody, ve které je vaříme, trochu vanilkového cukru nebo rumu.

Krájení chleba

Krájení chleba

27. 07. 2015

Bochníkem čerstvého, měkkého chleba projede nůž snadněji, když ho namočíme před krájením do vařící vody.

Zápach zeleniny

Zápach zeleniny

27. 07. 2015

Když přidáme trochu citrónové šťávy do vody ke kapustě či květáku, pomůže to od nepříjemného zápachu, kterým zamoříme naši domácnost při vaření této velmi zdravé zeleniny.

Připalování při smažení

Připalování při smažení

28. 08. 2014

Při smažení pokrmů se nebude tuk připalovat, vložíme-li do něho kousek syrové brambory.

Grilování ryb

Grilování ryb

28. 08. 2014

Rybí maso se nejčastěji přichytí na rozpálenou mřížku grilu a poté se velmi špatně obrací, proto když rozložíme gril, dáme rošt nejprve stranou a důkladně ho potřeme slabou vrstvou oleje, poté na něj vyskládáme naložené ryby, teprve když je v ohni...

Jednoduché maličkosti

Jednoduché maličkosti

24. 07. 2014

Ráda se podělím se zkušenostmi mé maminky (měla kdysi hospodyňskou školu), a byla vyhlášená kuchařka a cukrářka. Její rady mne kdysi s lehkým úsměškem míjely (proboha, co mi to povídá), ale dnes si je cením a jsem ráda, že ma...

Brambory do salátu

Brambory do salátu

25. 06. 2014

Brambory, ze kterých chceme dělat salát, nevaříme zcela do měkka, ale necháme je dojít pod pokličkou v páře. Přidáme-li do vody trochu octa, budeme mít větší jistotu, že se nerozvaří. Zároveň si tak zachovají pěknou světlou barvu.

Sójové maso

Sójové maso

25. 06. 2014

Sójové maso máčíme před použitím v kořeněném roztoku či vývaru. Jinak je bez chuti.

Vláčnější palačinky

Vláčnější palačinky

25. 06. 2014

Palačinky budou chutnější a vláčnější, přidáme-li do těsta vedle mléka také trochu minerální vody.

Těstoviny bez slepení

Těstoviny bez slepení

25. 06. 2014

Aby se špagety, nudle, neslepily, přidáme do vody maličko másla nebo oleje.

Dýňová polévka Hokkaido

Dýňová polévka Hokkaido

Na másle zpěníme cibuli a necháme zesklovatět, přidáme česnek a na kostky nakrájenou dýni (druh Hokkaido se...

Rychlá hrnková bublanina

Rychlá hrnková bublanina

Do prosáté mouky, smíchané s práškem do pečiva, přidáme vejce, vanilkový cukr, mléko a olej, popř. špetku s...

Výborné vánoční perníčky (hned měkké)

Výborné vánoční perníčky (hned měkké)

Z uvedených ingrediencí vypracujeme těsto, které rozválíme na cca 0.5 cm a vykrajujeme různé tvary. Položím...

Červené zelí k huse či kachně

Červené zelí k huse či kachně

Červené zelí si na jemno nakrájíme a přidáme k na jemno nastrouhané (oloupané a vyjádřené) jablko. Podlijem...

Pravý maďarský guláš

Pravý maďarský guláš

Omyté maso osučíme do papírové utěrky a nakrájíme na menší kousky. Osolíme je a opepříme. oloupané cibule n...

Jak na kynuté těsto

Jak na kynuté těsto

Každý z nás má oblíbené různé druhy dobrot, někdo snídá koblihy, croissanty, makový či jiný závin nebo obyč...
Salátové zálivky

Salátové zálivky

Právě začíná a bude pokračovat sezóna mladé a čerstvé zeleniny, která obsahuje vitamíny a nerostné látky a...
Zahušťování omáček

Zahušťování omáček

Pokud se zahušťování omáček provádí hladkou moukou, prováděla jsem to takto: po staru - mouku jsem v hrníč...
Objevte batáty

Objevte batáty

Ačkoli se hlízy batátů objevily v Evropě dříve než brambory, nijak zvláštní oblibě se netěší. Dnes se spíše...
Jak snadno oloupat rajčata

Jak snadno oloupat rajčata

Znáte to - spousta receptů počítá s rajčetem a spousta z nich trvá na tom, aby to bylo rajče bez slupky. Ta...