Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Tipy a triky - stránka 4

Vaření špenátu

Vaření špenátu

20. 02. 2014

Špenát na rozdíl od jiné zeleniny vaříme odkrytý, aby neztratil barvu.

Pečené kuře

Pečené kuře

20. 02. 2014

Pokud kuře před pečením potřeme olejem nebo máslem s citronovou šťávou, bude vláčné a chutnější.

Knedlík

Knedlík

20. 02. 2014

Přidáme-li do vody několik kousků skořápek z uvařených vajec, knedlík nám při vaření nepoprská.

Praskání párků

Praskání párků

20. 02. 2014

Přidáme-li do vody při vaření párků trochu mléka, párky nám nepopraskají.

Pudink

Pudink

20. 02. 2014

Posypeme-li pudink po uvaření moučkovým cukrem, nevytvoří se nám na jeho povrchu nežádoucí škraloup.Jestliže nechceme, aby se nám pudink připaloval, stačí, když dno a strany hrnce před vařením vymažeme máslem.

Kapusta

Kapusta

20. 02. 2014

Abychom nezatěžovali náš trávicí systém, je potřeba kapustu vařit alespoň 20 minut. To je doba, za kterou se zbaví škodlivin.

Vejce na tvrdo

Vejce na tvrdo

14. 02. 2014

Vajíčka na tvrdo se při krájení nebudou lepit na nůž, pokud nůž před krájením nahřejeme ve sklenici horké vody.

Vejce

Vejce

14. 02. 2014

Aby vejce při vaření nepopraskala, necháme je po vyjmutí z lednice nejprve ohřát na pokojovou teplotu a teprve poté je dáme vařit.

Bramboráky

Bramboráky

14. 02. 2014

Pokud do těsta na bramboráky dáme místo syrové cibule cibuli osmaženou, budou mít bramboráky mnohem výraznější chuť.Bramboráky budou krásně křupavé, když do těsta přidáme 1-2 lžičky tvarohu.

Šťavnatost hub

Šťavnatost hub

13. 02. 2014

Houby zásadně nesolíme na začátku vaření, neboť houby pustí mnoho šťávy, až se přirozená šťáva odpaří. Šetřme solí, protože přesolené pokrmy z hub vyvolávají nekonečnou žízeň.

Jak udržet pečivo déle čerstvé

Jak udržet pečivo déle čerstvé

13. 02. 2014

Pokud chceme, aby nám chléb (či jiné pečivo) vydržel dlouho vláčný, uskladníme ho do uzavíratelné krabice společně s kouskem jablka. Takto uskladněné pečivo chutná druhý den ještě lépe.A pokud do chlebníku či sáčku dáme ko...

Trvanlivost kynutého těsta

Trvanlivost kynutého těsta

13. 02. 2014

Kynuté těsto vydrží dlouho vláčné, jestliže do něj při zadělávání přidáme trochu alkoholu.

Vařená vejce

Vařená vejce

13. 02. 2014

Natvrdo vařená vajíčka nenechávejte dlouho ve vodě. Zbytečným varem se v nich uvolňuje síra a žloutek je pak do zelena.

Hmyz v květáku

Hmyz v květáku

13. 02. 2014

Hmyzu z květáku se zbavíme tak, že jej na několik minut ponoříme do osolené vody košťálem nahoru. Vyplaví se tak broučci a mušky, které pouhým okem nevidíme.

Boží milosti

Boží milosti

13. 02. 2014

Boží milosti se musí obalit v cukru.Cukroví bude stejnoměrně obalené, pokud dáme moučkový cukr do mikrotenového sáčku, přidáme boží milosti a opatrně protřepeme.

Jak vyklopit koláč

Jak vyklopit koláč

13. 02. 2014

Upečený koláč snadněji vyklopíme z formy, když ji před pečením vymastíme a dáme na chvíli do ledničky. Moučník pak vyklopíme bez problémů, a navíc po ztuhnutí tuku poznáme i místa, která byla špatně vymazaná.

Chybějící kypřící prášek

Chybějící kypřící prášek

13. 02. 2014

Pokud jsme zrovna zapomněli dokoupit kypřící prášek, ale nutně jej potřebujeme, můžeme ho nahradit 3-4 polévkovými lžícemi rumu.

Jak na řízky

Jak na řízky

13. 02. 2014

Při obalování řízků přidáme do rozšlehaného vajíčka doušek piva. Strouhanka bude lépe držet pohromadě, nepřilepí se na pánev a řízečky budou celkově křehčí.

Zápach rybiny

Zápach rybiny

13. 02. 2014

Pokud se chceme zbavit zápachu rybiny a bahna, jednoduše naporcované kusy ryby pořádně pokapeme citronem. Citronová šťáva navíc usnadňuje proniknutí soli do masa.Rybinu potlačíte i tím, že rybu ponoříme do vlažného mléka.

Odstranění šupin

Odstranění šupin

13. 02. 2014

Šupiny z ryb nejlépe odstraníme tak, že rybu nejprve krátce spaříme ve vroucí vodě a hned poté zchladíme ledovou vodou. Poté tupou stranou nože škrábeme šupiny směrem od ocasní ploutve k hlavě.

Křupavá kůrčička II.

Křupavá kůrčička II.

13. 02. 2014

Má-li mít husa, kachna či obyčejné kuře křupavou kůrku, nalijeme na ně před dopečením sklenici studené vody. Polévat šťávou se už pak nesmí.

Jak zabránit tvorbě plísně na marmeládě

Jak zabránit tvorbě plísně na marmeládě

13. 02. 2014

Abychom zabránili tvorbě plísně, položíme na horkou marmeládu kulatý kousek celofánu a na něj nalijeme lžičku rumu.

Kynuté buchty

Kynuté buchty

02. 10. 2013

Pokud chcete kynuté buchty mít dlouho vláčné, neokoralé a voňavé, smíchejte 1 díl vody, 1 díl rumu a 2 lžičky cukru. Roztokem potřete pečené buchty. Budete mile překvapeni.

Doma a snadno - čokoládové ozdůbky na dezerty

Doma a snadno - čokoládové ozdůbky na dezerty

09. 08. 2013

LÍSTEČKY: lístky květin omyjeme ve vlažné vodě. Suché pak potřeme z jedné strany rozpuštěnou čokoládou a dáme na půlhodinku do lednice. Opatrně sloupneme. (Upozornění: domácí květiny jsou většinou jedovaté; hodí se bylinky, lípa, ...

Catering na malou i velkou akci

Catering na malou i velkou akci

28. 06. 2013

Plánujete zahradní akci, narozeninovou oslavu či křtiny potomka? Chefparade vám nově připraví catering na malou i velkou akci, od nápadu na originální menu až po kompletní realizaci. Nebo si můžete objednat jejich foodtruck až ...

Dýňová polévka Hokkaido

Dýňová polévka Hokkaido

Na másle zpěníme cibuli a necháme zesklovatět, přidáme česnek a na kostky nakrájenou dýni (druh Hokkaido se...

Rychlá hrnková bublanina

Rychlá hrnková bublanina

Do prosáté mouky, smíchané s práškem do pečiva, přidáme vejce, vanilkový cukr, mléko a olej, popř. špetku s...

Výborné vánoční perníčky (hned měkké)

Výborné vánoční perníčky (hned měkké)

Z uvedených ingrediencí vypracujeme těsto, které rozválíme na cca 0.5 cm a vykrajujeme různé tvary. Položím...

Červené zelí k huse či kachně

Červené zelí k huse či kachně

Červené zelí si na jemno nakrájíme a přidáme k na jemno nastrouhané (oloupané a vyjádřené) jablko. Podlijem...

Pravý maďarský guláš

Pravý maďarský guláš

Omyté maso osučíme do papírové utěrky a nakrájíme na menší kousky. Osolíme je a opepříme. oloupané cibule n...

Jak na kynuté těsto

Jak na kynuté těsto

Každý z nás má oblíbené různé druhy dobrot, někdo snídá koblihy, croissanty, makový či jiný závin nebo obyč...
Salátové zálivky

Salátové zálivky

Právě začíná a bude pokračovat sezóna mladé a čerstvé zeleniny, která obsahuje vitamíny a nerostné látky a...
Zahušťování omáček

Zahušťování omáček

Pokud se zahušťování omáček provádí hladkou moukou, prováděla jsem to takto: po staru - mouku jsem v hrníč...
Objevte batáty

Objevte batáty

Ačkoli se hlízy batátů objevily v Evropě dříve než brambory, nijak zvláštní oblibě se netěší. Dnes se spíše...
Jak snadno oloupat rajčata

Jak snadno oloupat rajčata

Znáte to - spousta receptů počítá s rajčetem a spousta z nich trvá na tom, aby to bylo rajče bez slupky. Ta...