Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Tipy a triky - stránka 7

Jak na přepálený olej?

Jak na přepálený olej?

07. 03. 2011

Aby se olej při smažení nepřepaloval, vhodíme do něj kolečka mrkve, která měníme podle potřeby.

Červené víno

Červené víno

06. 03. 2011

Přišla jsem na to, jak uchovat zbytky vína, které nevyužijeme. Prostě je zmrazím ve tvořítku na led a pak používám do vaření ;-)

Toastová strouhanka

Toastová strouhanka

05. 03. 2011

Místo klasické strouhanky zkuste nastrouhat čerstvý toastový chleba. Strouhanka bude nadýchanější a nenasaje tolik tuku při smažení.

Nadýchaná pomazánka z tvarohu

Nadýchaná pomazánka z tvarohu

11. 02. 2011

Pomazánka z tvarohu bude nadýchaná, když do ni přidáme trochu perlivé minerálky.

Aby ořechy nežlukly

Aby ořechy nežlukly

09. 02. 2011

Aby nám ořechy nežlukli, zavaříme je nasucho. Dej je do sklenice zavíčkuj a zavař třeba v troubě 10 minut při 60°C.

Nadýchaná drobenka

Nadýchaná drobenka

09. 02. 2011

Chceš-li mít nadýchanou drobenku přidej do ni trochu kokosu, bude mít lepší chuť a bude nadýchaná.

Uchovávání potravin před zvlhnutím

Uchovávání potravin před zvlhnutím

26. 01. 2011

Aby vám mouka, cukr, sůl,  vlhkem nezhrudkovatěly, vložte do nádoby kde je uchováváte, kousek savého ubrousku, kuchyňské utěrky či malý pytlíček (od šperků) s rýží. Vysají vlhkost.

Máslový krém

Máslový krém

26. 01. 2011

Jak vylepšit máslový krém do dortů a rolád? 1. Možnost: do  hotového krému přimíchejte 4 čajové lžičky, či dle chuti instatní kávy nebo vychlazené espresso. 2. Možnost: do krému přimíchejte 3 lžíce pomerančové šťávy. Je osvěžující. 3. Možnost: ...

Játrové knedlíčky

Játrové knedlíčky

25. 01. 2011

Aby těsto na játrové knedlíčky bylo vláčnější, přidejte do něj trochu  prášku na pečení. Tyto knedlíčky se také dobře zamrazují a to tak, že knedlíčky nejprve zmrazíme na tácku a pak teprve sesypeme do sáčku.

Pečení masa I.

Pečení masa I.

15. 01. 2011

Vzpomněla jsem si na jednu radu od kuchařky, profesionálky.Nevím, třeba to tak děláte, ale já to tak vždy nedělala. Když chceme mít maso šťavnaté a aby se nespeklo v malý kousek, dejte ho do co nejvyhřátější trouby jak to vůbec jde. Pak teprv...

Nadýchaný dort

Nadýchaný dort

30. 12. 2010

Dalším způsobem, jak zajistit, aby byl dort nadýchaný, je smíchat prášek do pečiva s troškou octa a teprve pak ho přidat k těstu.

Jak zbavit koláč okoralosti

Jak zbavit koláč okoralosti

30. 12. 2010

Okoral Vám koláč ? Žádná tragedie. Zkuste do něj dřevěnou špejlí nadělat dírky a do nich vlít pomerančový džus. Pak už jen stačí nechat jej chvíli odležet a můžete znovu podávat. Marné není ani místo džusu použít např. pomerančový likér...

Křupavá rybička

Křupavá rybička

30. 12. 2010

Aby při opékání byla rybička pěkně křupavá, stačí přidat k tuku na opékání mokka lžičku soli.

Plato od vajec

Plato od vajec

25. 12. 2010

Svého času jsem se dočetla, jak lze dalším způsobem využít plato od vajec. Článeček doporučoval pužít je jako podložku pod boty místo obligátních novin, když potřebujeme boty vysušit a dobře uchránit podlahu. No a protože je ten zimní čas a teď do...

Další využití pomerančových slupek

Další využití pomerančových slupek

23. 12. 2010

Pomerančové slupky jsme se naučili používat různým způsobem. Jedním z méně obvyklých je jejich povaření ve vodě a použití tohoto vývaru k mytí laminátových podlah - stači pouze přidat jej do vody, se kterou budeme podlahy umývat.  Podlaha bude krá...

Rozpékané houstičky déle teplé

Rozpékané houstičky déle teplé

23. 12. 2010

Rozpékané houstičky nám vydrží déle teplé, když je po rozpečení dáme do košíčku vyloženého alobalem - ten lze vložit pod ubrousek, jímž je košíček vyložen.

Vyklápění dortu

Vyklápění dortu

22. 12. 2010

Nechce-li se dortový korpus uvolnit ode dna, zkuste ho podtáhnout napnutou nití, ta jej spolehlivě uvolní.

Bramborové knedlíky

Bramborové knedlíky

22. 12. 2010

Bramborové knedlíky po dovaření  bývají ještě mokré a stéká z nich voda, v míse je pak "loužička". Chceme-li tomu předejít, hodí se napřed dát do mísy obrácený polévkový talíř a teprve na něj dát knedlíky. Voda po něm steče a knedlíky budou "v suc...

Sušené houby

Sušené houby

22. 12. 2010

Sušené houby jsou trvalou součástí našich potravinových zásob. A my tak celoročně můžeme vychutnávat jídla připravená z nich, či je používat jako přísady, případně jako koření - stačí jen dobře je rozdrtit či rozemlít. Nejačastěji je přidáváme do ...

Odstranění rybích kostí snadno a rychle

Odstranění rybích kostí snadno a rychle

19. 12. 2010

Při odstraňování rybích kostí pomůže, když rybí filet ohnete přes vyboulené dno nějaké misky - kosti trochu vystoupí, jsou lépe vidět a lépe se uchytí, takže jejich odstranění je snadnější.

Využití balsamikového octa

Využití balsamikového octa

19. 12. 2010

Přidejte pár kapek balsamikového octa do rajské omáčky nebo do švestkového či třešňového kompotu a uvidíte, jak krásně zjemní jejich chuť.

Želatina bez hrudek

Želatina bez hrudek

18. 12. 2010

Želatina, v níž se vytvořily hrudky, bude bez těchto hrudek - stačí, když ji rozmícháme v horké vodní lázni.

Jak využít zbylé nálevy?

Jak využít zbylé nálevy?

18. 12. 2010

Jak využít zbylé nálevy? Je to prosté, jen je třeba vyjít z druhu nálevu. Tak například lák z okurek lze využít k ochucení bramborového salátu místo octa (chuť bude jemnější), nebo k naložení utopenců. A olejový lák z feferonek zase například dobř...

Jak zjemnit chuť uzeného masa?

Jak zjemnit chuť uzeného masa?

18. 12. 2010

Jak zjemnit chuť uzeného masa? Jednoduše. Stačí ho dát asi tak na půl hodinky před přípravou do mléka.

Jak na vafle

Jak na vafle

16. 12. 2010

Chcete-li mít vafle křupavé, zadělejte těsto minerálkou. Chcete-li je mít měkké a jemné, zadělejte těsto mlékem.

Dýňová polévka Hokkaido

Dýňová polévka Hokkaido

Na másle zpěníme cibuli a necháme zesklovatět, přidáme česnek a na kostky nakrájenou dýni (druh Hokkaido se...

Rychlá hrnková bublanina

Rychlá hrnková bublanina

Do prosáté mouky, smíchané s práškem do pečiva, přidáme vejce, vanilkový cukr, mléko a olej, popř. špetku s...

Výborné vánoční perníčky (hned měkké)

Výborné vánoční perníčky (hned měkké)

Z uvedených ingrediencí vypracujeme těsto, které rozválíme na cca 0.5 cm a vykrajujeme různé tvary. Položím...

Červené zelí k huse či kachně

Červené zelí k huse či kachně

Červené zelí si na jemno nakrájíme a přidáme k na jemno nastrouhané (oloupané a vyjádřené) jablko. Podlijem...

Pravý maďarský guláš

Pravý maďarský guláš

Omyté maso osučíme do papírové utěrky a nakrájíme na menší kousky. Osolíme je a opepříme. oloupané cibule n...

Jak na kynuté těsto

Jak na kynuté těsto

Každý z nás má oblíbené různé druhy dobrot, někdo snídá koblihy, croissanty, makový či jiný závin nebo obyč...
Salátové zálivky

Salátové zálivky

Právě začíná a bude pokračovat sezóna mladé a čerstvé zeleniny, která obsahuje vitamíny a nerostné látky a...
Zahušťování omáček

Zahušťování omáček

Pokud se zahušťování omáček provádí hladkou moukou, prováděla jsem to takto: po staru - mouku jsem v hrníč...
Objevte batáty

Objevte batáty

Ačkoli se hlízy batátů objevily v Evropě dříve než brambory, nijak zvláštní oblibě se netěší. Dnes se spíše...
Jak snadno oloupat rajčata

Jak snadno oloupat rajčata

Znáte to - spousta receptů počítá s rajčetem a spousta z nich trvá na tom, aby to bylo rajče bez slupky. Ta...