Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Tipy a triky - stránka 8

Likér ke zdobení

Likér ke zdobení

16. 12. 2010

Chcete-li použít ke zdobení dortu likér, zkuste ho smíchat s želírovací hmotou - pak z dortu nesteče.

Jak na sníh z bílků

Jak na sníh z bílků

07. 12. 2010

Při přípravě sněhu z bílků to chce nejen naprosto odmaštěnou nádobu, ale i prostornou nádobu. Jen tak bude sníh nadýchaný. Osvědčuje se také pro pevnost sněhu přidat trochu cukru nebo soli.

Jak vylepšit chuť jablečného koláče

Jak vylepšit chuť jablečného koláče

07. 12. 2010

Chceme-li vylepšit chuť jablečného koláče, může jablečnou náplň ochutit trochou bílého vína.

Zvýrazněná chuť kuřecího masa

Zvýrazněná chuť kuřecího masa

07. 12. 2010

Chceme-li zvýraznit chuť kuřecího masa, je dobré je obalit plátky anglické (či jiné) slaniny. Maso tak získá lehce kořeněnou chuť a navíc nebude při pečení tak suché, zejména když půjde o kuřecí prsíčka.

Maso na bifteky

Maso na bifteky

28. 10. 2010

Maso na bifteky je nutno zbavit šlach a tuku, jinak je pak gumové. Maso také moc nenaklepáváme, jinak pustí moc šťávy a pak je suché-

Křupavější bramborák

Křupavější bramborák

18. 10. 2010

Aby byl bramborák jemnější a křupavější, přidejte do těsta 1-2 lžičky tvarohu. Nezapomeňte však mimo česnek také přidat majoránku.

Štiplavost křenu

Štiplavost křenu

10. 10. 2010

Štiplavost a ostrost křenu lze snížit, pokud křen na půl hodiny dáme do kyselého mléka.

Pudink se nepřipálí

Pudink se nepřipálí

10. 10. 2010

Pudink se Vám nikdy nepřipálí, když hrnec před vařením vymastíme máslem /zejména dno hrnce/. Uvařený pudink bude také hladší a vláčnější.

Křupavé brambory

Křupavé brambory

28. 09. 2010

Pokud chceš osmažit brambory pěkně do křupava, stačí je před smažením lehce obalit v hladké mouce.

Cukr do čaje

Cukr do čaje

28. 09. 2010

Voňavý cukr do čaje si vyrobíš jednoduše tak, že do nádobky s cukrem vhodíš sušenou kůru z citrusů.

Smažení bez tuku

Smažení bez tuku

22. 09. 2010

Chcete-li tuk ve stravě redukovat co nejvíce, zkuste třeba minutkové maso opékat bez použití tuku. Stačí k tomu nepřilnavá pánev a a 3 lžíce minerálky, kterou nejprve zahřejeme k bodu varu, pak vložíme maso a připravíme ho jako minutku.

Bramborový salát a vývar

Bramborový salát a vývar

22. 09. 2010

Používáte-li při přípravě bramborového salátu vývar, pak doporučuji použít vlažné brambory - ty pak vývar dobře nasáknou.

Jak snížit množství tuku v koláči

Jak snížit množství tuku v koláči

20. 09. 2010

Dnešní zdravý způsob života nám velí opatrně s tuky. A to nejen s těmi viditelnými (namazaný chléb...), ale i s těmi skrytými. Tak například takový koláč. Každý recept počítá s tukem, navíc další tuk je v náplních... Chceme-li tedy snížit množství...

Čaj netradičně

Čaj netradičně

20. 09. 2010

Čaj se dá využít i jinak než jako nápoj. Jeho nálev pomáhá, mimo jiné, oživit barvy. Tak například u záclon - pokud jsou záclony krémové barvy, zkuste je po vyprání nechat chvíli namočené ve vodě, do které jste přidali 1 litr silného černého čaje....

Jak zjemnit křen

Jak zjemnit křen

19. 09. 2010

Chceme-li, aby chuť křenu byla jemnější, stačí, když jej na 10 minut dáme do teplé vody.

Aby se omáčka nechytala stěn hrnce

Aby se omáčka nechytala stěn hrnce

19. 09. 2010

Aby se omáčka nechytala stěn hrnce, atačí, když je potřeme olejem, máslem, sádlem apod. Přichycená a "připečená" omáčka jde někdy dost těžko umýt.

Křupavé kuřátko

Křupavé kuřátko

19. 09. 2010

Chceme-li mít kuřátko s obzvláště křupavou kůrčičkou, potíráme ho při pečení pivem.

Co s rybou

Co s rybou

24. 08. 2010

Víte, že rybu je dobré rozmrazovat pomalu a v chladu, nikoliv při pokojové teplotě? Z odřezků a hlav se dá udělat rzbí vývar do zásoby a zamrazit? Tento vývar je výborný použít i při přípravě rizota. Menší rybu je lepší dávat na pekáč vcelku- vypa...

Jak vylepšit štrůdl?

Jak vylepšit štrůdl?

17. 08. 2010

Nastrouhaná jablka lehce vymačkejte v hrsti, zbavíte je přebytečné šťávy. V lepších hotelích vkládají do štrůdlu celé čtvrtky jablek, propečou se a uvnitř nevznikne pyré. Aby ze štrúdlu nevypadával jeho obsah, zalijte jablka uvařeným pudinkem. Zak...

Topinky

Topinky

12. 08. 2010

Držíte-li dietu, či jen prostě nechcete mít topinky plné tuku, můžete je buď nasucho opéci v toustovači, nebo je klasicky opéci na pánvi na oleji, avšak předtím je potřete trochou vlažné vody, pak nenasají tolik tuku.

Nadýchanější dortový korpus

Nadýchanější dortový korpus

12. 08. 2010

Chcete-li mít dortový korpus opravdu nadýchaný, dejte místo 1 lžíce mouky 1 lžíci solamylu.

Smažení řízků

Smažení řízků

10. 08. 2010

Také vám vadí, když smažíte třeba řízky a odpadává z nich strouhanka, která se pak spálí a vznikají karcinogeny ? Mělo by pomoci, když do rozšlehaných vajec přidáme trošičku oleje. Ten zabrání většímu opadávání strouhanky.

Citronová šťáva

Citronová šťáva

10. 08. 2010

Abychom z citronu dostali co nejsnadněji co nejvíce šťávy, pomůže, když citron přelijeme horkou vodou, pak ho trochu poválíme (a přitlačíme). Teprve pak jej rozkrojíme a vymačkáme šťávu.

Mikrovlnka

Mikrovlnka

09. 08. 2010

Pokud používáte mikrovlnku k ohřevu jídla, pak se vyplatí ohřívat jen menší porce, asi tak do 400 - 500 g hmotnosti. Ne že by mikrovlnka nezvládla i větší, ale u větších porcí je jejich ohřev ekonomičtější už na sporáku.

Skořice netradičně

Skořice netradičně

09. 08. 2010

Skořici tradičně používáme především do sladkých jídel - takový štrúdl si bez ní neumím ani představit. Ale ona má i širší využití. Už jste ji někdy zkusili přidat k dušenému masu, k pečené kachně či do nádivky do husy ?

Dýňová polévka Hokkaido

Dýňová polévka Hokkaido

Na másle zpěníme cibuli a necháme zesklovatět, přidáme česnek a na kostky nakrájenou dýni (druh Hokkaido se...

Rychlá hrnková bublanina

Rychlá hrnková bublanina

Do prosáté mouky, smíchané s práškem do pečiva, přidáme vejce, vanilkový cukr, mléko a olej, popř. špetku s...

Výborné vánoční perníčky (hned měkké)

Výborné vánoční perníčky (hned měkké)

Z uvedených ingrediencí vypracujeme těsto, které rozválíme na cca 0.5 cm a vykrajujeme různé tvary. Položím...

Červené zelí k huse či kachně

Červené zelí k huse či kachně

Červené zelí si na jemno nakrájíme a přidáme k na jemno nastrouhané (oloupané a vyjádřené) jablko. Podlijem...

Pravý maďarský guláš

Pravý maďarský guláš

Omyté maso osučíme do papírové utěrky a nakrájíme na menší kousky. Osolíme je a opepříme. oloupané cibule n...

Jak na kynuté těsto

Jak na kynuté těsto

Každý z nás má oblíbené různé druhy dobrot, někdo snídá koblihy, croissanty, makový či jiný závin nebo obyč...
Salátové zálivky

Salátové zálivky

Právě začíná a bude pokračovat sezóna mladé a čerstvé zeleniny, která obsahuje vitamíny a nerostné látky a...
Zahušťování omáček

Zahušťování omáček

Pokud se zahušťování omáček provádí hladkou moukou, prováděla jsem to takto: po staru - mouku jsem v hrníč...
Objevte batáty

Objevte batáty

Ačkoli se hlízy batátů objevily v Evropě dříve než brambory, nijak zvláštní oblibě se netěší. Dnes se spíše...
Jak snadno oloupat rajčata

Jak snadno oloupat rajčata

Znáte to - spousta receptů počítá s rajčetem a spousta z nich trvá na tom, aby to bylo rajče bez slupky. Ta...