Tipy jak připravit zvěřinu z pohodlí domova

Jak si připravit zvěřinu? U většiny druhů masa jednoduše stačí očistit, nakrájet, přidat trochu soli a pepře a upéct či osmažit. Každý si dle chuti může maso ještě vylepšit nějakým kořením či omáčkou, ale jinak maso nevyžaduje žádnou další péči.

Zvěřina

Zvěřina je ale samostatnou kapitolou. Jestli chcete připravovat zvěřinu, musíte ji obětovat mnohem více času. Věřte nám, že se to opravdu vyplatí. 


Maso z ulovených zvířat je nejvíce podobné hovězímu. Má tmavě červenou až hnědou barvu, je tužší a obsahuje méně tuku.



Základní pravidla pro přípravu zvěřiny


  1. Při nákupu zvěřiny byste měli vědět, že ji sice v dnešní době můžete sehnat ve spoustě obchodů, ale většinou pouze ve zmražené formě. A jestli si zajdete do specializovaného krámku či řeznictví, můžete tam sehnat čerstvé maso, ale počítejte s tím, že ideálním obdobím pro nákup zvěřiny je podzim.

  2. Vždy byste si měli důkladně pročíst údaje o původu i veterinárním vyšetření. Mělo by tam být napsáno kým a kde bylo zvíře zastřeleno. Bez těchto informací nemáte jistotu, zda toto zvíře nebylo uloveno pytlákem, tudíž se vůbec nedostalo do evidence.

  3. Zvěřina je mnohem více prokrvená, takže oproti jatečným zvířatům by vám maso nezměklo ani po 3 dnech vaření. Zvěřinu musíte nechat odležet neboli uzrát. Dejte maso do studené místnosti, která je dobře větratelná, a nechte jej tam alespoň 3 dny. V případě neoškubaných starších bažantů byste měli počkat minimálně 14 dní. Když ale zvěřinu koupíte v obchodě, nic z toho už nemusíte řešit.

  4. U jednotlivých druhů zvěřiny byste měli respektovat především jejich odlišnosti. Kančí je vhodné na pečínku či guláš, ze srnčí kýty je skvělá svíčková a plecko se hodí na přípravu ragú.

  5. Na závěr myslete na to, že se vám bude zvěřina rychleji vysoušet, neboť obsahuje menší množství tuku.



přidejte na:

14. 11. 2016

Fotogalerie


Další články

Přidat komentář