Tradiční novoroční oběd: Co nesmí chybět na stole?

V Česku jsme naučení jíst na první den roku čočku. Ta ale není jediná! Jaké je tradiční novoroční jídlo a zvyky, které se s příchodem nového roku pojí? A proč by měla být čočka nedílnou součástí našeho jídelníčku nejen na Nový rok?

ČOČKA JAKO ZÁKLAD

Tradiční novoroční oběd začíná čočkou nebo hrachem. Ty totiž symbolizují hojnost a blahobyt. Často se vaří i maso, především ovar a vepřová hlava. Přičemž nejcennější z vepřové hlavy jsou ouška a rypáček. Konzumace prasete rovněž není náhoda a i zde se jedná o snahu přivolat na sebe finanční jistotu a bohatství. 

ZVYKY SPOJENÉ S NOVÝM ROKEMTradiční novoroční oběd: Co nesmí chybět na stole?

Pokud patříte mezi pověrčivé lidi, tak jistě víte, že byste se při novoročním obědě měli vyhýbat masu z drůbeže, to má údajně oproti vepřovému masu opačný efekt a peníze vám „vyhrabe“ z domova ven. Do úst byste ale neměli vzít ani králíka, o kterém tradice tvrdí, že by vám mohlo utéct štěstí.

Další pověra se váže na věšení prádla, které by se mělo nechat ladem minimálně do druhého dne. Pověšené prádlo dříve znamenalo neštěstí nebo dokonce smrt rodinného příslušníka.

Naopak pokud si na Nový rok přesně o půlnoci dopřejete ovar s křenem a jablkem, budete mít údajně o štěstí postaráno na celý rok!

3 DŮVODY, PROČ JÍST ČOČKU

Na začátku článku jsme nakousli, že většina českých rodin podává na novoroční oběd čočku. Čočka by se ale v našem jídelníčku spolu s ostatními luštěninami měla objevovat mnohem častěji než jen jednou za rok.

VYSOKÝ PODÍL VLÁKNINY

Čočka tvoří 63 % doporučené denní dávky vlákniny. Díky její pravidelné konzumaci udržíte své trávení zdravé a podpoříte vstřebávání ostatních živin a vitaminů do těla. 

ŽELEZO

Železo má pro tělo řadu přínosů – vytváří červené krvinky, podporuje zdraví vlasů a stará se normální funkci imunitního systému. 

KYSELINA LISTOVÁ

Kyselina listová podporuje nervovou soustavu, tvorbu červených krvinek a správnou funkci kardiovaskulárního systému. Jeden hrníček čočky navíc obsahuje až 100 % denní dávky kyseliny listové.

přidejte na:
Šéfredaktor

06. 01. 2020

Fotogalerie


Další články

Přidat komentář