Tradiční slovenská kapustnica

Tato polévka vám dodá energii a když si ji připravíte den předem, bude chutnější a výživnější. Kapustnica se dá připravit na více způsobů, dnes vám představíme kapustnicu s klobáskou a švestkami.


Kysané zelí je bohatý zdroj výživy. Obsahuje velké množství vitamínu C, provitamín A, B, K a E. Najdeme v něm také minerální látky jako jsou vápník, zinek, magnesium a fosfor. Pravidelná konzumace kysaného zelí má vliv na posílení imunity, snížení hladiny cukru v krvi, napomáhá tvorbě červených krvinek, působí detoxikačně a má omlazující účinek.

Kapustnica s klobáskou a švestkami (4 porce)

  • Uzené plecko - 250 g

  • Kysané zelí - 300 g

  • Sušené švestky - 50 g

  • Cibule - 2 ks

  • Česnek - 4 stroužky

  • Pepř - 4 kuličky

  • Nové koření - 4 kuličky

  • Bobkový list - 2 ks

  • Sladká paprika - 1 lžička

  • Papriková klobása - 1 nožka (doporučujeme čabajku, kterou nakrájíte na kolečka)

  • Smetana - 150 ml

  • Hladká mouka - 1 lžíce

  • Máslo - 1 lžíce

  • Pepř a sůl - na dochucení


Opláchněte uzené plecko a dejte ho vařit. Potom ho sceďte, abyste se zbavili přebytku uzenářské soli. Uzené pak dejte opět do hrnce, zalijte vlažnou vodou a přiveďte k varu. Nechte vařit minimálně 20 minut a pak přidejte zelí. To ale předem vymačkejte a nakrájejte na menší kusy.

Šťávu (lák) si nechte někde stranou, neboť ho použijete na závěrečné dochucení. Cibuli si nakrájejte na tenká kolečka a vhoďte ji také do hrnce spolu s oloupanými stroužky česneku, švestkami, klobásou a kořením. Vše promíchejte a nechte vařit ještě 2 hodiny, aby vám maso pěkně změklo. Po 2 hodinách maso vyjměte a nechte v misce vychladnout.

Mezitím zahustíte polévku. Nejprve si důkladně rozmíchejte smetanu se lžící mouky a pomalu za stálého míchání přilévejte do polévky. Pak si na másle osmažte lžičku sladké papriky, vhoďte do polévky a nechte ji ještě pár minut vařit. Maso vám už určitě vychladlo, tak ho můžete nakrájet na kostky.


Pokud je polévka málo dochucená, zkuste tam nejprve přilít trochu láku (šťávy z kysaného zelí). Pak ještě osolte a opepřete a polévka je hotová. Polévka je hustá, takže ji můžete jíst bez pečiva. Pokud ale k polévkám rádi něco přikusujete, záleží už jen na vás, jestli si k ní vezmete chléb či jiné čerstvé pečivo.


Do polévky můžete přidat i další suroviny, které ji skvěle dochutí. Jestli si chcete připravit hustější polévku, stačí do ní se zelím přidat 3 brambory, které do sebe vtáhnou všechny chutě. Nekrájejte je a vložte je tam celé. Náš další skvělý tip je přidat do polévky ještě sušené houby. Ty ale musíte předem namočit do vody, pak vodu vylít a do polévky dát jen hříbky.

přidejte na:
Šéfredaktor

11. 09. 2018

Fotogalerie


Další články

Přidat komentář