Tradiční vánoční pokrmy jinde ve světě

Neumíte si Vánoce představit bez naší tradiční vánoční večeře? Co by mohlo být lepší než smažený kapr a domácí bramborový salát? Možná by vám chutnaly mnohem více pokrmy, které na Vánoce připravují jinde ve světě. Pojďme se spolu podívat, co večeří naši sousedé v Evropě. Výběrem možná budete překvapeni!

Francie

Začátek vánoční hostiny se tradičně posouvá až po půlnoční mši. Pokrmy se mohou lišit, záleží na daném regionu. Jediné, co se musí podávat všude, bez ohledu na region, je šampaňské. Jako předkrm mají foie gras neboli tzv. tučná husí játra, dále pak ústřice, uzený losos a slané palačinky z pohanky. Veškerá jídla jsou doplněna tím nejlepším vínem.

Pečená husa či krocan s nádivkou z jedlých kaštanů a další druhy masa (vepřové, jehněčí či hovězí) se servírují jako hlavní chod. A dezertem je vánoční poleno, což je vlastně piškotová roláda plněná máslovým krémem. Zvláštní je způsob servírování vánočního polena. Rozkrojí se tak, aby připomínalo část větve.  

Itálie

V Itálii na stole naopak nesmí chybět ryby, zvěřina, artyčoky, pečená kuřata a slaná kukuřičná kaše neboli polenta. Jako dezert připravují turecký med s oříšky nebo pyré z kaštanů a se spoustou šlehačky.


Pro ty, kdo ještě mají hlad či chtějí zahnat chuť na sladké, se připravuje ještě pravý italský sladký chléb, kterému se říká panettone. Do pečiva přidávají rozinky spolu s kandovanou citronovou a pomerančovou kůrou. Před podáváním se nakrájí na tenké plátky a ozdobí sladkým krémem, který se vyrobí z mascarpone a sušeného ovoce.

Španělsko

Španělé běžně jedí večeře v pozdějších hodinách, takže svůj obvyklý čas večeře nemění ani o Vánocích. Vánoční večeře tedy začíná mezi 10 hodinou večerní a půlnocí. Jako předkrm se servírují tapas se sýrem, zeleninou či s uzeninami. Tapas se ve Španělsku podávají ve všech restauracích, barech a vinárnách.


Podávají to k pivu či vínu a je to pro ně něco malého k zakousnutí, tak jako my máme své chlebíčky či chuťovky. Jako hlavní chod podávají krevety, úhoře, pečené ryby a jako přílohu mají bílý chřest. Dezertem jsou marcipánové sušenky a churroz, což jsou hranolky ze smaženého těsta, který se ještě obaluje ve směsi skořice a cukru.




přidejte na:

30. 11. 2016

Fotogalerie


Další články

Přidat komentář