Tři RAW recepty, které Vám dodají energii!

Raw food znamená v angličtině živá strava, tedy potraviny, které neprošly vyšší tepelnou úpravou, než 42 stupňů Celsia. Tato teplota je považována za hraniční proto, že při jejím překročení dochází k ničení důležitých enzymů. Jídlo zpracované při vyšší teplotě je vitariány (pojmenování skupiny, která vyznává živou stravu) označováno za tzv. mrtvé jídlo.

Hlavním argumentem pro živou stravu je to, že ostatní živočichové také teplotně neupravují své potraviny a dále to, že enzymy jsou nezbytně důležité pro zdravý života úpravami při vyšších teplotách se nenávratně zničí. Strava obsahuje především ovoce a zeleninu, ořechy a semena.

U přípravy raw food tedy nemusíte používat troubu nebo sporák, ale připravte se na to, že nejspíš pěkně protočíte mixér!

#tescoma-siroky

Sezona malin sice ještě nezačala, ale k sehnání jsou celoročně v mraženém stavu. Zvláště pak čerstvé obsahují neuvěřitelně vysoké množství antioxidantů (nalézá se v barvivu - čím je barva sytější, tím je obsah vyšší).

Maliny a látky v nich obsažené působí příznivě na zdraví kuřáků, při horečnatých onemocněních, listy maliníku pak pomáhají při porodu i při menstruačních bolestech.




Chia semínka jsou považovány za jednu ze superpotravin, tedy potraviny, které mají výjimečný obsah vitamínů, minerálů, enzymů nebo jiných živin.

Jedná se o semena šalvěje hispánské, jejich název je odvozen od aztéckého výrazu pro sílu.

Mají nadprůměrnou schopnost navozovat pocit plnosti díky svým bobtnavým vlastnostem, proto jsou často využívána při dietách. Mimo to jsou i výborným antioxidantem a obsahují nevídané množství několika důležitých minerálů.



Datle jsou základní surovinou pro téměř všechny raw recepty. Obsahují velmi málo vody, zato vysoký podíl sacharidů - až 70%! Jedná se proto o rychlý zdroj energie.

Podle nejnovějších výzkumů i přes svou sladkost nezvyšují hladinu glukózy v krvi a pomáhají proti arteroskleróze (ucpávání tepen).

Datle nejčastěji seženete v sušené podobě, což zaručuje jejich dlouhou trvanlivost.



#damejidlo-siroky

přidejte na:
Eliška

23. 05. 2017

Fotogalerie


Další články

Přidat komentář