Tuňákové variace

Dnes si připravíme tuňáka na 4 lahodné způsoby. Jeho maso je bohatým zdrojem zdraví prospěšných látek a díky své nenápadné slané chuti nám připomíná moře. Tuňák je jen nepatrně cítit rybinou, proto si jej oblíbili i zarytí odpůrci jakýchkoli rybích pokrmů.


Atún con tomate y al caparras (Tuňák s rajčaty a capari)

S rajčaty můžete v rámci studené kuchyně vykouzlit neobyčejné saláty, obložené chlebíčky, jednohubky nebo přílohu k teplým pokrmům. Při přípravě tepelně upravených jídel se mohou rajčata využít i jako surovina do omáček, polévek nebo do těstovin.


Také se jimi dozdobují pizzy nebo se využívají k výrobě oblíbeného dochucovadla - kečupu. Můžete je využít i k přípravě chutney, salsy, leča, rajského protlaku nebo si jejich výživné látky můžete uchovat na později. Klidně je můžete usušit a naložit do oleje. To je opravdová delikatesa.

Špagety s tuňákem

Olivy rostou na olivovníku a původně pocházejí z Asie. V současnosti se už pěstují i v Řecku, Itálii, Španělsku či Tunisku. Olivy mají tu schopnost, že vydráždí naše chuťové pohárky tak, že se zvýší naše chuť k jídlu. Olivy dokážou zpomalit proces stárnutí, proto se také používají i v kosmetickém průmyslu při přípravě krémů, masek, šamponů, koupelí a podobně.

Omeleta s tuňákem

Čerstvého tuňáka nejčastěji seženete buď ve tvaru steaků či podkov. Koupit ho můžete chlazený nebo i jeho mraženou variantu. V konzervované formě jej seženete téměř všude.


V případě čerstvého tuňáka si však dejte pozor na spotřební lhůtu. V ledničce vám totiž vydrží maximálně 1 den. Tuňák je vhodný pro přípravu salátů, přidáváme ho i do těstovin, pomazánek nebo je součástí plněných baget, omelet a podobně.

Tuňáková vejce

Bílý pepř využijeme především při přípravě světlých omáček, ale hodí se i k rybám, sýrům či k drůbežímu masu. Nemá tak palčivou chuť, přesto je chuťově velmi výrazný. Pepř obecně zlepšuje trávení, zrychluje metabolismus a urychluje spalování tuků. Také odstraňuje nadýmání a podporuje srdeční činnost.

   
přidejte na:
Šéfredaktor

23. 10. 2018

Fotogalerie


Další články

Přidat komentář