Upečte si domácí pita chléb


Tento chleba si nemůžete nakrájet na krajíce, protože se nepodobá typickému bochníku chleba. Pita chléb se podobá nafouknutému polštářku, neboť se při pečení z malých placiček nafoukne. Pak ho jen stačí rozkrojit a naplnit tím, co máte rádi.


Můžete do něj dát zeleninu, maso nebo jej namažte pomazánkou. Ani jej nemusíte plnit, klidně vám poslouží i jako pečivo k polévce nebo jej můžete jíst i samotný. Jestli chcete, aby byl krásně tvárný, ihned po upečení jej zabalte do utěrky. V ní se zapaří a už nebudou tak křupavé, ale za to je budete moct snadněji naplnit.



Chlebové placky nejsou ve světě nijak výjimečné. Indickým plackám se třeba říká naan nebo také paratha a v itálii je nazývají focaccie. 


Samozřejmě se trochu liší vzhledem či použitými surovinami, ale všechno to jsou chlebové placky.




Tyto lehoučké bochánky jsou duté a velikostně tak akorát do ruky (6 ks)


  • Olivový olej - 1,5 lžíce

  • Hladká mouka - 200 g

  • Instantní sušené droždí - 5 g

  • Celozrnná pšeničná mouka - 200 g

  • Teplá voda - 300 ml

  • Sůl - ½ lžíce

  • Slunečnicový olej

  • Cukr - špetka


Připravte si velkou mísu. Do ní nasypte obě prosáté mouky a přidejte sůl, cukr a droždí. Všechny tyto suroviny musíte důkladně promíchat a poté tam můžete nalít olivový olej společně s teplou vodou. Pak z toho ručně vypracujte měkké a hladké těsto. Pomoučněte si vál či pracovní plochu, vyklopte tam těsto a ještě ho několikrát prohněťte.

Snažte se ho zpracovat asi ještě 5 minut a jestli se vám začíná lepit, přidejte ještě trochu mouky. Těsto vytvarujte do obří koule, kterou po celé ploše potřete olivovým olejem. Kouli pak vložte zpět do mísy, kterou jste si také vymazali trochou olivového oleje. Mísu pečlivě zakryjte pomocí potravinářské fólie a nechte v ní těsto kynout.


Mísa by měla být někde při pokojové teplotě a dostatečně dlouho, aby se objem zdvojnásobil, což by mělo trvat asi hodinu či hodinu a půl. Plech si můžete vyložit pečícím papírem, i když mnohem lepší by bylo jej vymazat slunečnicovým olejem, ale záleží na vás. Poté si dejte předehřát troubu na 250 °C. Mezitím si těsto vyklopte na pracovní plochu (pomoučenou), opět ho prohněťte a rozdělte na 6 přibližně stejně velkých tvarů.


Ze všech vytvarujte koule a jednotlivé kusy rozválejte na placky silné asi 6 mm. Placky zabalte do potravinové fólie a nechte odpočívat při pokojové teplotě minimálně 10 minut. Pokud máte menší plech, pečte je na dvakrát. Nejprve vložte do trouby 3 kusy a pečte je asi 7-10 minut, aby se nafoukly a získaly požadované světlohnědé zabarvení. Po upečení je dejte na mřížku, přikryjte je bavlněnou utěrkou a po úplném vychladnutí je raději skladujte v zabalené utěrce či v sáčku.


přidejte na:

20. 09. 2016

Fotogalerie


Další články

Přidat komentář