Uzená makrela - zkuste domácí

Makrelu řadíme do mořských ryb. Její potravu tvoří ostatní živočichové v moři. Její tělo měří až půl metru a maso makrely spadá do skupiny tučnějších druhů masa.


Maso má bílou barvu a je bohaté na bílkoviny. Šupiny jsou stříbrné, narůžovělé či modré. Na makrele si nepochutnáváme jen my, ale i kočičky, neboť se kousky makrely objevují i v kočičích konzervách. Pokud si chcete koupit čerstvou makrelu, vybírejte takové, které nemají zakalené oči, silně nezapáchají a zdobí je lesklé šupiny.


V kuchyni


Ve většině supermarketů najdete uzené makrely, které jsou baleny ve vakuově uzavřených obalech. Můžete se ale setkat i s plátky makrely určené na sushi, makrelami v konzervách, jež jsou naložené v tomatě či oleji, nebo si můžete koupit mražené makrely.

Makrela obsahuje obrovské množství přírodního jódu, vitamín A, B, D a jsou také bohatým zdrojem nenasycených mastných kyselin. Tyto kyseliny prospívají především srdci a mozku. Uzenou makrelu si můžete vychutnat jen tak s kouskem pečiva nebo si z ní můžete vytvořit pomazánku. Její kousky můžete také přidat do těstovin či salátu. K uzené makrele se hodí především brambory či bramborová kaše a rýže.


Makrelu můžete péct, zapékat, smažit, nakládat, grilovat, vytvořit z ní sushi, ale můžete ji také tepelně upravit dušením. Uzená makrela se přidává do koktejlů, aspiků, salátů, antipast, paštik či pomazánek. Také se z ní vyrábějí nádivky a závitky. Makrely se udí horkým i studeným kouřem a tak získávají příjemnou a delikátní chuť. Uzením maso snadněji odpadává od kosti, je slanější a je obohaceno kouřovým aroma.


TIP: Jak si vyudit makrelu doma?

Když ji budete udit studeným kouřem, bude mít její maso výraznější chuť a pevnější strukturu. Pokud ji budete udit horkým kouřem, už za 3 hodiny si na ni můžete pochutnávat, neboť ji lze rovnou jíst. Jelikož má tučnější maso, je perfektní volbou pro uzení, protože nedojde k vysušení. Uzenou makrelu byste měli uložit do lednice. Tak vám vydrží maximálně týden.


přidejte na:

10. 10. 2016

Fotogalerie


Další články

Přidat komentář