Valentýnská romantika na vašem stole

Nezadržitelně se blíží svátek lásky a náklonnosti, tedy svátek svatého Valentýna. Svátek se slaví na počest kněze Valentina, který oddával milence tajně, proti vůli krále. Proto si dnes zamilovaní lidé v den jeho mučednické smrti posílají vyznání lásky a dárky. Nezapomeňte, že láska prochází žaludkem, tak proč si neužít tento den spolu u výborné večeře. Sestavte si jednoduché, ale přesto okouzlující menu a večer si krásně užijte.

FOTO: Sxc.hu

62328_mediumRychlý krevetový salát

Tento salát máte připravený během malé chvilky. Klidně ho připrávíte, když budete vařit maso na hlavní chod nebo mít dezert v troubě.

Připravte si alespoň 10 velkých uvařených krevet, zakysanou smetanu, křenovou pastu, limetu, čerstvý zázvor, med, olivový olej, listový salát, sůl a mletý pepř.

Jednu lžíci zakysané smetany smíchej se lžící křenové pasty, osolte a opepřete. Připravte si zálivku na salát: do skleničky vymačkejte šťávu z limety a nastrouhejte také kůru z limety. Dále přidejte med a čerstvě nastrouhaný zázvor, bude stačit polovina lžičky. Nakonec přidejte dvě lžíce olivového oleje a zálivku důkladně promíchejte.

Listy salátu operte a osušte, promíchejte se zálivkou a naservírujte na talíře. Na salát naskládejte uvařené krevety, ozdobte je křenem, ochucenou smetanou, a pokud vám zbyla ještě zálivka, klidně celou porcí ještě pokapejte.

Pistáciový platýs

Ten bude určitě chutnat. Samozřejmě by byl lepší čerstvý platýs, ale mražený také nebude špatný. Ani moc ingrediencí nebudete potřebovat, stačí několik plátků platýse, sůl, máslo a vyloupané pistácie.

Do velkého talíře nasypte na drobno nasekané pistácie. Platýse osolte a potřete rozehřátým máslem a důkladně obalte v pistáciích. Platýse poté vložte na grilovací pánev. Během deseti minut máte hotovo. Jako příloha se hodí například šťouchané brambory.

Pařížské čokokošíčky62329_medium

Čokoláda k Valentýnu samozřejmě patří, a proto zkuste čokoládové košíčky s pařížskou šlehačkou nebo jiný čokoládový dezert. Na košíčky budete potřebovat 250 g moučkového cukru, 120 g kakaa a 200 g ztuženého pokrmového tuku. Na náplň pak 250 ml smetany ke šlehání, 30 g krupicového cukru, 50 g čokolády na vaření, 20 g kakaa a ovoce na ozdobení.

Tuk rozpusťte ve vodní lázni a smíchejte ho s kakaem, krupicovým cukrem. Hmotu je třeba vymíchat dohladka, ale pozor, nesmí se vařit. Teď přicházejí na řadu formičky. Vypláchněte je studenou vodou a hned do nich vlijte rozpuštěnou čokoládu. Naplněné formičky vložte do ledničky, aby hmota ztuhla. Potom zkuste formičky opatrně vyklopit. Náplň připravíte svařením smetany s cukrem a kakaem, až směs odstavíte z plotny, přidejte nalámanou čokoládu. Míchejte tak dlouho, dokud se čokoláda nerozpustí. Po vychlazení čokoládovou smetanu vyšlehejte, tak získáte pevnou šlehačku. Naplňte ji do pytlíku a nastříkejte do košíčků. Pak už jen zbývá košíčky ozdobit ovocem, jahoda bude perfektní.

Přejeme dobrou chuť a pěkného Valentýna.

přidejte na:
Kate

01. 02. 2013

Fotogalerie


Další články

Přidat komentář