Valentýnská vášeň v kuchyni aneb afrodiziaka


Obchody se halí do červené a růžové, na stránkách letáků obchodních řetězců s jídlem nacházíte i krajková tanga a o plyšácích s nápisy „I love you“ se vám už i zdá? Je to tak, už je tady zase, 14. únor – Valentýn. Ať už patříte k těm, kteří si na nakupování dárečků potrpí, nebo naopak k těm, kterým to vůbec nic neříká, možná budete přeci jen chtít zakončit den dobrou večeří. No proč jídlo nepojmout ve znamení vášně, když už slavíme svátek zamilovaných? Že nevíte, co tím myslím? A už jste někdy slyšeli slovo afrodiziakum?

Afroditino afrodiziakum

Nejde asi přesně určit, jak je tomu dlouho, co se lidé začali zajímat o to, jak povzbudit libido, jisté ale je, že slovo afrodiziakum je odvozeno od jména řecké bohyně Afrodité a že např. ve starověku afrodiziakálním účinkům bylin velmi věřili. A protože Afrodita byla bohyně lásky, nemůže se výše zmíněné slovo týkat ničeho jiného než lásky a rozkoše.

My už dnes sice nemícháme nápoje lásky ani neprovádíme šamanské rituály, ale něco v nás stále věří, že afrodiziaka existují. Z tohoto jednoduchého důvodu se stále objevují články o afrodiziakálním koření, zelenině i ovoci, což se oproti rituálního únorového tance u ohně jeví jako příjemnější varianta, nezdá se vám?

Nebudeme míchat jabka a hrušky

Ano, jablka patří mezi afrodiziaka, zatímco hruška by vám pomohla leda tak k očistě střev . O jablcích si ale už teď můžeme říci, že je to ovoce, o kterém se dokonce říká, že pokud mladé ženy zkonzumují pravidelně jedno jablko denně, bude to mít pozitivní vliv na kvalitu jejich sexuálního života.

Hodně oblíbeným afrodiziakem, které jistě velice často (a možná nevědomky) užíváte, je čokoláda. Nejspíš vás ale nepotěším faktem, že vaše oblíbená Milka není tou pravou čokoládou, kterou byste měli jako afrodiziakum použít, uvádí se totiž, že největší prospěch vám přinese čokoláda s alespoň 75 % kakaa. 

V neposlední řadě určitě potěším i všechny milovníky zeleniny, protože opravdu hojně zmiňovaným povzbuzovačem je chřest, obsahující vysoké množství draslíku, který souvisí s produkcí pohlavních hormonů. Nevýhodou chřestu je, že je poměrně močopudný, takže ponechám už jen na vás, zda ho využijete jako tajnou přísadu k valentýnské hostině či nikoli.

Abyste ale neřekli, že mnou uvedené potraviny mají více negativních než podpůrných účinků, uvedu ještě další afrodiziaka, která můžete použít v kuchyni. Vybrat si můžete třeba fíky, šafrán, koriandr, kávu, avokádo, banány, ústřice nebo červené víno.

Láska prochází žaludkem

Neztrácejte čas a pokud chcete Valentýna věnovat lásce, uvařte afrodiziakální lahůdku. Nemusí to být nic složitého. Připravte třeba horkou čokoládu a pro zvýšení afrodiziakálního účinku ji ještě ozdobte špetkou kardamonu. Nebojíte-li se experimentovat, zapečte ústřice nebo vsaďte na thajské krevety s mangem. Parádu a kýžený efekt však uděláte i když připravíte jednoduchý avokádový salát s chilli.

A nezoufejte, pokud nejste zdatní kuchtíci nebo vám už na přípravu večeře nezbyl po celém dni čas. Vzpomeňte si, že nemusíte vařit z vody, ale klidně navštivte nějakou restauraci a v jídelním lístku si prostě jen vyberte chod, který by mohl pomoct ke zdárnému zakončení svátku zamilovaných. 

přidejte na:
Bára Uhýrková Černá

12. 02. 2019

Fotogalerie


Další články

Přidat komentář