Vánoční kapr: 5 způsobů přípravy

Kapr je ve většině rodin základem štědrovečerní večeře. Mnozí z nás si jej tradičně obalují v trojobalu a smaží na rozpálené pánvi. Sám o sobě obsahuje vysoké množství omega 3 a 6 mastných kyselin, vitaminů A, C a B a minerálních látek jako je fosfor, draslík, sodík, vápník a hořčík. Jeho konzumace se tedy vyplatí i z hlediska zdravého stravování. 

Chcete-li si letos přípravu vánoční večeře trochu zpestřit a vyměnit klasické smažení za o něco zdravější variantu, nabízíme vám hned 5 způsobů, jak tuhle skvělou rybičku připravit.

VAŘENÝ KAPRVánoční kapr: 5 způsobů přípravy

Tento způsob úpravy masa se využívá především v přípravě odlehčených jídel, jelikož je v této formě velmi snadno stravitelné. Pří vaření kapra dodržujeme teplotu, která maso přivede k mírnému varu (zvýšená teplota by maso potrhala). Mezi tradiční recepty z vařeného kapra patří kapr na modro a kapr na černo.

KAPR V PÁŘE

Příprava kapra v páře se řadí mezi jednu z nejšetrnějších forem. Díky působení páry se maso lehce udělá, a přitom neztratí důležité vitaminy a minerální látky. V páře navíc nepřijde kapr o svou typicky rybí chuť.

Pokud zrovna nevlastníte profi přístroj na parní vaření, vystačíte si i s napařovacím vějířem, pod který přidáte malé množství vody s příslušným kořením. Vyzkoušet můžete například recept na vařeného kapra ve vinné páře.

DUŠENÝ KAPR

Dušený kapr je další odlehčenou verzí, kterou si můžete na vánočním stole dopřát bez větších výčitek. Stačí když kapří maso podlijete trochou vody a přidáte přísady (koření, zelenina), které poté zavřete do dobře přiléhajícího hrnce s poklicí.

GRILOVANÝ KAPRVánoční kapr: 5 způsobů přípravy

Grilování patří k modernímu způsobu přípravy kapra. Maso jednoduše namarinujete buď podle vlastní chuti nebo můžete předem připravenou marinádu koupit v obchodě a necháte odležet. Pokud se rozhodnete pro tento způsob přípravy, doporučujeme jej grilovat rozděleného na jednotlivé porce.

PEČENÝ KAPR

Chcete-li si zanechat typickou rybí chuť, zvolte si kapra pečeného v troubě. Péct se může na nekonečné množství způsobů s různými bylinkami, které dodají kapřímu masu krásnou chuť a vůni. Pozor! Kapr je v této formě hůř stravitelný, než je tomu u přípravy v páře nebo dušení/vaření.

přidejte na:
Šéfredaktor

18. 12. 2019

Fotogalerie


Další články

Přidat komentář