Vařená zelenina

Správně uvařená zelenina je ta, která se vaří jen po nezbytně dlouhou dobu. Při krátké době vaření dochází jen k minimálním ztrátám vitamínů. Pokud chceme, aby ze zeleniny vyprchaly čpavé látky, vaříme ji s odklopenou pokličkou.. Zeleninu vaříme hned, jakmile ji sklidíme nebo koupíme. I když ji budeme jíst az další dny. Čím je zelenina tužší, tím menší kousky krájíme. Na jeden litr vody dáváme asi 1 lžičku soli. Nakrájenou zeleninu dáváme do vařící vody postupně, aby nám voda neustále vařila. Zeleninu vaříme jen několik sekund nebo minut. Zelenina je uvařená, je -li sklovitá. Můžeme zeleninu hned ochladit pod studenou vodou, dáme okapat, zabalíme a uschováme do ledničky nebo mražáku. Zeleninu pak zahřejeme před podáváním na másle. Můžeme posypat petrželkou. Špenát je uvařený již po několika sekundách, Fazolky potřebují asi 3 minuty, květák 5 minut.

přidejte na:
Hloušková

06. 09. 2011

Fotogalerie


Další články

Přidat komentář