Vaříme s čekankou

Chutná zelenina s léčivými účinky. Víte, že mnoho z vás čekanku vůbec nezná? Přitom se v ní ukrývá nejen spousta zdraví prospěšných látek, ale také skvělá chuť. Můžeme ji navíc i všestranně využít.


Jedná se o dvouletou rostlinku. Abyste si však mohli pochutnat na čekankovém puku, musí rostlina projít určitým procesem. Nejprve se vysévají semena a jakmile z toho vzejde rostlinka, ihned se sklidí. Její kořeny se pak uskladní až na 10 měsíců co tmavých sklepů a právě díky tomu začnou rašit ony lahodné puky. Jelikož listy při vývoji postrádají zelený chlorofyl, puky jsou velmi světlé.

#tescoma-akce-velmi-siroky 

Čekanka a její léčivé účinky

Čekanka je bohatým zdrojem vlákniny a obsahuje i důležitou látku inulin, která je prospěšná především při cukrovce nebo vysokém cholesterolu. Prospívá hlavně játrům, poradí si i se žlučníkovými kameny.


Používá se i v kosmetice při pleťových zánětech a skvěle zabírá i na vyrážky. Stačí si z ní jen vytvořit obklad či zábal. Čekanka obsahuje obrovské množství kyseliny listové, což pomáhá zpomalit proces stárnutí. Má také antialergenní a protivirové účinky.

Použití v kuchyni

Hořko-sladkou chuť a šťavnatost puků využijeme při přípravě salátů, ale velice si rozumí i s plísňovými sýry, vlašskými ořechy nebo s pomeranči. Hodí se i k jablkům, parmazánu, smetaně nebo si na čekankovém puku můžete pochutnat jen tak. Můžete si k nim připravit i lahodné dipy, které jim dodají ten správný “šmrnc”.

Provensálská čekanka

Brusinky pomáhají především bojovat s infekcí a zánětlivými onemocněními močových cest, ale používají se i při léčbě horečky, prostaty či otoků. Tyto malé plody jsou doslova nabité vitamíny. Jsou bohatým zdrojem vitamínu A, C a E a najdete v nich i dostatek železa, draslíku a vápníku. Jejich léčivé účinky si poradí i se zažívacími problémy a zároveň mají antioxidační účinky, takže nás chrání před účinky volných kyslíkových radikálů. Dopřejte si je spolu s čekankou, určitě si pochutnáte.






#damejidlo-siroky 
přidejte na:

14. 02. 2018

Fotogalerie


Další články

Přidat komentář