Vaříme s chřestem

Přivolejte jaro do kuchyně. Dnes budeme vařit s chřestem. V chřestu se ukrývá spousta zdraví prospěšných látek. Navíc je i skvělou zahřívací potravinou, kterou bychom si měli dopřát především v chladném počasí. Ochutnejte vynikající chřestový krém a jako hlavní chod si připravte medailonky z vepřové panenky s blanšírovaným chřestem nebo ochutnejte chřestové špagety.

#damejidlo-siroky 

Chřestový krém s křupavou pancettou a domácím pestem ze zeleného chřestu

Muškátový oříšek je vzácné a poměrně výrazné koření. Muškátový oříšek se sklízí z muškátovníku spolu s květy. Tvarem se sice podobá oříšku, ale ve skutečnosti to je semeno. Pomáhá zlepšit trávení a podporuje i chuť k jídlu. Pokud si vytvoříte z muškátového oříšku zábal, pomůže zmírnit dráždivý kašel.

Jestli máte trápení s nepravidelnou menstruací, může pomoci i muškátový oříšek, který podporuje příchod menstruace. Ale to budete muset vyzkoušet, zda působí i na vás. V obchodech ho seženete vcelku i mletý. Jeho pikantní chuť a výrazná vůně se hodí hlavně ke květáku, ale přidává se i do polévek, omáček, těstovin či marinád. Také jej můžeme použít při přípravě kořeněných moučníků, hodí se k masu, bramborám i do kořeněných octů či vín.

 

Medailonky z vepřové panenky na blanšírovaném chřestu

 

Vepřová panenka má růžovější barvu než svíčková, ale tvarem se jí velmi podobá. Jedná se o nejlibovější maso z prasete, které má nejmenší množství tuku. Při výběru v obchodě či řeznictví si dáváme pozor, aby nelepila a neměla nevábnou vůni. Můžeme ji smažit, péct, grilovat, obalit v těstíčku a také plnit. Její chuť vyniká s ořechy, bramborami, ovocem či zeleninou, houbami, uzeninou, ale hodí se i k vínu, pivu nebo ke smetaně.

Špagety s chřestem

 

Chřest je lahodnou a nevšední zeleninou, která oznamuje příchod jara. Řadíme ji do skupiny asparágusů a v kuchyni připravujeme jen mladé výhonky. Chřest je bohatý na vitamíny A, B, C, E a K, ale obsahuje i dostatečné množství vápníku, vlákniny, železa a hořčíku. Můžete jej servírovat jako předkrm, ale pokud k němu zvolíte správnou přílohu, můžete jej servírovat i jako hlavní chod.

Jelikož má lehce nahořklou chuť, můžete ji zmírnit tím, že při vaření přidáte do vody kousek žitného chleba. Můžete jej v syrovém stavu namáčet do různých dipů, také jej můžete grilovat či zapékat. Hodí se do rizota, k těstovinám, do polévek, do salátů či jako příloha ke steakům nebo z něj můžete vytvořit náplň do slaných koláčů.
 
#chefparade-siroky 
přidejte na:

13. 03. 2017

Fotogalerie


Další články

Přidat komentář