Vítězové melounového festivalu

Melounový festival doznal ve svém 7. ročníku několik změn. Místem konání melounových soubojů se 31. července stalo CENTRUM BABYLON Liberec a absolutního vítěze určil bodový součet všech tří kategorií. Tentokrát nebyl aplikován duelový systém, který je atraktivní pro diváky, ale neumožňuje účast soutěžících nad stanovený limit a je časově náročnější.

31893_medium

Festival navazuje na dva ročníky melounové soutěže. Jednalo se již o devátou soutěž ve vyřezávání melounů. Téměř 40 řezbářů ze 7 zemí prezentovalo 153 melounů (80 vodních a 73 cukrových), což je po loňském ročníku a 1. Mistrovství Evropy druhá největší účast. Poprvé se akce zúčastnili zástupci Ruska a Bulharska, což jen potvrzuje fakt, že Melounový festival v České republice má mezi řezbáři i za hranicemi dobré jméno.

Předsedou odborné komise byl mezinárodní komisař světové kuchařské asociace WACS Milan Sahánek, dalšími členy byli Sumalee Murphy z Anglie, Alla Mishina z Ruska a Olivier Herbomel z Francie.

31889_medium

Absolutním vítězem letošního ročníku se stal Piotr WASIK z Polska. Po několika druhých místech polských řezbářů jak na této akci nebo na jiných našich a zahraničních soutěžích (naposledy na ME ve vyřezávání květů ve Francii), se tedy naši severní sousedé dočkali. Na druhém místě skončila mladičká Evgeniya POTASHNIKOVA z ruské carvingové akademie a zároveň si odnesla titul nejlepšího juniora. Bronzová příčka patří Martinu ŠREJBEROVI z České republiky. Poprvé startoval za nově rodící se Czech-Slovak Carving Team. Překvapivě se na čtvrtou příčku vyhoupl i Michal COMINARDI z Prahy, který si tak řekl o místo v týmu. Za sebou nechal např. i druhého z loňského ME Tomasze SZPALKA. Vítěz se nyní může těšit na týdenní pobyt v Bulharsku, který mu věnovala Bulharská Kuchařská Unie (BCU).

Z našich juniorů je největším překvapením Eliška Vostalová z HŠ v Třebíči, třetí mezi juniory. Talent z Vysočiny se nevěnuje carvingu ani rok. Před ní skončila jen Ruska a Ondřej MICHAL z Ústí nad Labem.

31894_medium

V kat. A – EVROPSKÁ MELOUNOVÁ ŘEŽBA se střetlo 23 soutěžících. V limitu 3 hodin měli řezbáři vyřezat vodní a cukrový meloun. Následovala povinná doplňková disciplína, vytvořit za 10 minut ozdobu na koktejl z melounu.

Výsledky:

  1. WASIK Piotr (Polsko), 2. ŠREJBER Martin (ČR), 3. SZPALEK Tomasz (Polsko)

V kat. B – MELOUN 3x jinak se zúčastnilo 25 řezbářů. Za úkol měli předem vyřezat vodní a dva cukrové melouny, sladěny do jednoho tématu.

Výsledky:

  1. POTASHNIKOVA Evgeniya (Rusko), 2. ŠREJBER Martin (ČR), 3. SZEWCZYK Lukasz (Polsko)

U kat. C - MELOUN NA TÉMA – v tomto roce HUDBA, bylo prezentováno 32 prací

Výsledky:

  1. WASIK Piotr (Polsko), 2. COMINARDI Michal (ČR), 3. SZPALEK Tomasz (Polsko)

31891_medium

Tradičně byl u Melounového festivalu doprovodný program. Největší novinkou a nejvíce budící pozornost byla ukázka ledového carvingu v podání držitele zlaté medaile ze světové kuchařské olympiády Milana Sahánka (ICE DESIGN). Na místě dodělával mořského koníka, který byl po zbytek dne středem zájmu návštěvníků Centra Babylon.

6-násobný Barman roku Karel Zapalač zase návštěvníkům ukázal, jak připravit Melounovou bowli, zároveň byl členem komise v doplňkové disciplíně na koktejlové ozdoby.

31894_medium

Nemohla chybět ani tradiční disciplína - pojídání melounů. Další mistrovský titul si připsali na své konto Michal Cominardi, mezi ženami Simona Šedivá.

31892_medium

V rámci Melounového festivalu byly využívány kvalitní španělské melouny značky Bouquet od společnosti Anecoop, které jsou proslulé zejména tím, že nemají téměř žádná semínka.

1. srpna na soutěž navazovalo první společné střetnutí zástupců 9 států, kde se řešilo možné evropské sdružení řezbářů, sladění pravidel a pořádání evropských šampionátů v zeleninovém carvingu. Potěšitelným faktem bylo, že projekt na sjednocení pravidel a systému u některých soutěží iniciovaný českou stranou byl po společné diskuzi a úpravách přijat a je plánována další schůzka při Culinary World Cup v Lucembursku. Cílem je realizovat několik TOP soutěží a šampionát v Evropě dle jednotných pravidel. Výsledek jednání je určitě pozitivním signálem a prvním krokem pro společnou cestu.

31890_medium

Pořadatelem Evropského MELOUNOVÉHO FESTIVALU byla firma Czech Carving Studio s.r.o. a spoluorganizátorem firma Roston. Odborným garantem byl Luděk Procházka – vítěz světové kuchařské olympiády v kategorii kuchařské artistiky.

Hlavními partnery byly firmy CENTRUM BABYLON Liberec, Bouquet (Anecoop), Zepter International, dalšími Nestlé Česko, MS Fruitcarving a LP Professional.

přidejte na:
Šéfredaktor

04. 08. 2010

Fotogalerie


Další články

Přidat komentář