Vynikající hráškové recepty

V mrazivém počasí potřebujeme neustále doplňovat vitamíny. Zelenina je výborná sama o sobě, ale můžete z ní udělat fantastickou polévku, která vás zasytí i zahřeje. Polévky jsou ideálním pokrmem, pokud si chcete dopřát teplou a zároveň lehkou večeři. Dnes si připravíme hráškovou polévku na 3 různé způsoby.

#chefparade-siroky 

Hrachová polévka s krutonky

Hrášek má svěží zelenou barvu a patří k nejstarším kulturním plodinám. Navíc je to vitamínová bomba. Hrášek je bohatý na vitamín C, dále obsahuje karoteny, vitamín B, hořčík, vápník a spoustu dalších prospěšných látek.


Jediné negativum je zvýšená plynatost. Veškeré luštěniny bohužel vyvolávají tento problém, ale nemusíte mít strach. Tyto projevy můžete zmírnit tím, že hrách před vařením namočíte a k vaření jej zalijete čerstvou vodou. Tak si na luštěninách můžete pochutnávat neomezeně.


Pórkovo-hrášková polévka


Pórek se většinou přidává do lahodných pokrmů, které jsou obecně zahrnuty pod názvem “čína”. Také se pórek přidává do masových směsí. Tato zelenina s podlouhlým stonkem má typickou štiplavou chuť. Má zeleno-bílou barvu a v té zelené části je větší množství vitamínů než v té bílé.


V obchodech jej seženete i sušený či mražený. Před použitím jej musíte důkladně opláchnout. Nařízněte pórek podélně a vymyjte jednotlivé vrstvy pod proudem vody. Můžete jej smažit, zapékat, plnit, dusit nebo jej přidejte do polévek, rolád, salátů, pomazánek či jiných chutných pokrmů.

Hráškový krém se slaninou


Na slanině si občas pochutnáme všichni. Ale nesmíme to s jejím množstvím přehnat, protože nepatří zrovna do zdravé a lehké stravy. Pochází z vepřového, nejčastěji z bůčku.


Může se ale vyrábět i ze hřbetu či z kýty. Špek se naloží do soli a následně se udí. V obchodech vybírejte pevnou slaninu, která obsahuje co největší množství masa. Slaninu v kuchyni používáme při přípravě omáček, polévek, rolád, také se přidává k houbám, do koláčů a dortů, k lívancům a podobně.



#butlers-piknik-siroky 
přidejte na:

16. 12. 2016

Fotogalerie


Další články

Přidat komentář