Staročeská kuchyně

I když žijeme v době sushi, T-bone steaků a jiných světových specialit, naše kuchyně má také co nabídnout. V poslední době se k ní většina z nás vrací, což je jenom dobře. Tradiční česká kuchyně je prostě hitem. Uctíváme především recepty našich babiček, takže se proto dnes zaměříme na speciality staročeské kuchyně.

#tescoma-akce-velmi-siroky 

Sedlejovská polévka


Ocet se vyrábí z kyseliny octové a také z jiných tekutin v závislosti na druhu octa. Tento skvělý dochucovací prostředek se kdysi hojně používal. Působí jako přírodní antioxidant, zlepšuje trávení a pomáhá ozdravit nejen zanícenou pleť, ale dokonce i naše tělo. V minulosti se používal především kvasný lihový. Dnes ale mnohem častěji dochucujeme pomocí octů, které jsou méně známé (rýžový, malinový, balsamico a podobně).



Staročeská bílá polévka z babiččina receptáře

Kroupy jsou vlastně vyloupané obilné zrna ječmene, pohanky, pšenice, ovsa a dalších, které se semelou dohromady. Semena se očistila a odtud pak putovala do tzv. krupníku, kde se rozemlela pomocí velkých mlýnských kamenů. Dříve sloužili spíše chudým lidem.


Avšak kroupy jsou natolik výjimečnou a zdravou potravinou, že se k ní mnoho z nás s oblibou opět vrací. Možná je znáte spíše ve spojení se zabíjačkou, kde se kroupy přidávají do černé polévky a také se s nimi plní jelita. Ale můžete je přidat do karbanátků, do salátů nebo i k tofu, sýrům nebo do Vánočního Kuby.

Staročeská čočková omáčka s knedlíkem


Čočka je jednou z nejhodnotnějších a nejvýživnějších luštěnin, protože je oproti hrachu a fazolím mnohem lépe stravitelná. V naší české kuchyni se většinou připravuje na kyselo s párkem, okurkou a sázeným vejcem. Ale můžeme si z ní připravit i čočkovou polévku a omáčku nebo také salát. Pomáhá při silné menstruaci, chudokrevnosti, cukrovce, ale doporučuje se i při průjmu, měknutí kostí nebo při nedostatku železa.



Staročeská pečeně se zázvorem


Pivo se v české kuchyni používá již od 15. století. Používali jej hlavně při přípravě zvěřiny, ryb, polévek a kaší. Čím déle se pivo vaří, tím výraznější chuť daný pokrm získá. Díky pivu je maso křehčí, proto se doporučovalo nakládat zvěřinu do piva, aby nebyla tak tuhá. Máme pro vás jeden tip. Pokud chcete nějaké maso obalit do těstíčka, přidejte tam trochu piva. Maso tak absorbuje mnohem méně tuku, což prospěje našemu zdraví.




#chefparade-siroky 
přidejte na:

06. 03. 2017

Fotogalerie


Další články

Přidat komentář