Vynikající recepty z cizrny

Cizrna má spoustu druhů a jedním z nich je cizrna beraní. Byla tak pojmenována podle tvaru, jenž připomíná beraní hlavu. Kromě hrachu a fazolí je jednou z nejdůležitějších luštěnin vůbec.

Hustá cizrnovo-bramborová polévka s mangoldem

Recept zde:

Mangold řadíme mezi listovou zeleninu. Svým vzhledem i chutí připomíná špenát. U nás ji moc nepoužíváme, což je škoda, protože obsahuje obrovské množství vitamínu C a doporučuje se při dietním stravování.


Pokud si jej chcete koupit, hledejte ho především na farmářských trzích, ale někdy ho najdete i v obchodě. Jinak si jej můžete i vypěstovat. Je to nenáročná rostlinka, která vám bude růst od jara až do příchodu zimy. Jarní lístky můžete konzumovat i syrové (bez tepelného zpracování), ale u těch podzimních je raději nejprve spařte horkou vodou.

Cizrnová kaše s uzeným masem

Recept zde:

Sádlo je tradiční surovina, kterou získáváme z prasat. Můžete ochutnat i husí a kachní sádlo, ale vepřové je zaručeně nejlepší. Používá se k vaření, smažení i ve studené kuchyni. Při nákupu vybírejte pečlivě a nekupujte si sádlo, jenž má našedlou barvu či nějak výrazně zapáchá. Jednou z mnoha českých tradic je i chléb pomazaný vepřovým máslem se špetkou soli a také vynikající škvarky.


Cizrnová omáčka s řepou

Recept zde:

Sójová omáčka má typickou chuť a používá se hlavně v asijské kuchyni. Je vyráběna ze sójových bobů, které se lisují. V kuchyni slouží spíše jako dochucovací prostředek. V obchodech můžete narazit na spoustu druhů, které se liší barvou a chutí.




Cizrna na paprice se smetanovou omáčkou

Recept zde:

Cizrně se také říká římský hrách. Indie je v současnosti největším producentem, ale pěstují ji i v severní Africe, v Mexiku a na Blízkém východě. Má všestranné využití podobně jako kuskus. Přidává se jako příloha k masům, používá se do salátů, polévek a také se z ní připravují jíšky a těsta.






přidejte na:

23. 11. 2016

Fotogalerie


Další články

Přidat komentář