Vyvalte sudy aneb pivní recepty

Vyvalte sudy, aneb pivní recepty

Pivo je odedávna spjato s Českem, jak kulturně tak gastronomicky. Je nejen tekutým chlebem, ale také základem mnoha tradičních i experimentálních receptů. Pivo černé dodává sladkost a příznačný karamelový podtón, pivo světlé zase rafinovanou hořkost.

Kudy teče, tudy léčí

Zlatavý mok má dokonce, je-li konzumován s mírou (a tím nemyslím souseda ze čtvtého patra), několik velmi příznivých účinků. Za správnou míru je považováno cca 0,5 litru piva denně pro muže, 0,3 litru pak pro jejich něžné polovičky. Pivo příznivě ovlivňuje zažívání, působí močopudně a proti zácpě, dokonce přispívá ke zmírnění rizika kardiovaskulárních chorob protože zvyšuje hladinu tzv. zdravého cholesterolu, snižuje riziko tvorby krevních sraženin i riziko infarktu.Pivo je dokonce nabito přírodními antioxidanty ječného sladu a chmelového extraktu, obsahuje vitaminy b-komplexu a kyselinu listovou. A v neposlední řadě zabraňuje chmel ukládání vápníků a tak ochraňuje ledviny před vznikem kamenů. A dokonce některé studie tvrdí, že zdravá konzumace piva prodlužuje život.

Pivo v kuchyni

Tak a teď si otevřete svůj denní půllitr či třetinku a dáme se do vaření. Jak již zmiňuji výše, pivo má v české i světové kuchyni zakotvenou tradici. Používá se při pečení i vaření, rozumí si s kachnou i kaprem, dokonce můžete vykouzlit vynikající pivní štrůdl nebo třeba bůček na pivu.

Pivní recepty

My bychom vám zde rádi nabídli hned několik ověřených pivních receptů, které můžete najít na našem webu. Sestavme si takové hezké  PIVNÍ MENU.

Předkrm: Tvarůžková pomazánka s pivem

Polévka: Pivní polévka s čedarem

Hlavní chod: Křupavý bůček na pivu

Dezet: Sladký pivní štrůdl


Dobrou chuť! 
Chcete-li mít neustálý přísun lákavých gatro inspirací sledujte nás Facebook.


přidejte na:
Bára Uhýrková Černá

19. 02. 2019

Fotogalerie


Další články

Přidat komentář