Koření wasabi

Nově objeveným kořením  v Evropě je Wasabi. Jedná se o japonský zelený křen. Pikantní křen si velice rychle získává oblibu po celém světě a všude rychle zdomácní a to doslova.
Dá se totiž pěstovat i doma. Velmi snadno se pěstuje za oknem v truhlíku. Vyžaduje hodně vody, stín, jinak je nenáročný. V zimě snese teplotu kolem nuly, jinak je dobré ho umístit do chladné místnosti.
V obchodech se již i u nás můžeme setkat s pastou z Wasabi či konzervami, zda jsou pravé je sporné. Pravé ovšem jsou nepoměrně dražší.
A jak vypadá? Jedná se o dekorativní rostlinu, která neroste příliš rychle. Květy má bílé.
Pro kulinářské potřeby je důležitý kořen, list a řapík rostliny. Nejchutnější jsou čerstvé, ale dají se i zavařit.
Můžeme očekávat, že tato rostlina dosáhne obliby brzy  i u nás, pro svoji příjemně štiplavou chuť a vůni, ale pozor, je hodně pálivý.
Sehnat se dá ve specializovaných prodejnách.
Vida, co jsem objevila! Wasabi, již upravené  jako pochoutku k vínu a podobně, je pálivé a neskutečně dobré!

 

 

přidejte na:
Roxana

24. 01. 2011

Fotogalerie


Další články

Přidat komentář
Chybějící obrázek
Ja Wasabi používam viac ako rok.Je skutočne výborne, p.Roxana ma pravdu že je ešte pomerne neznáme v domácom použití.Profesionáli ho už používaju pomerne dlho.Jozef.

Jozef 15. 01. 2011, 10:03

Roxana
Mohu se zeptat pane Josefe, kde ho sháníte? Ono je pravda, že v restauračních zařízeních a pod. mají své dodavatele, ale pídím po semenech a živá rostlina se taky běžně neprodává. Vzhledem k tomu, že už nejsem v Praze, těžko tady nějakou specializovanou projednu najdu. Docela bych chtěla si ji pěstovat, není nad to, mít ji doma čerstvou. Stejně věřím, že se to brzy rozšíří...

Roxana 15. 01. 2011, 12:32

Chybějící obrázek
Semena bohužial neviem kde zohnať. Ale hotový prášok mi nosí môj vnuk ktorý sa učí za kuchára. Jozef.

Jozef 15. 01. 2011, 13:03

Chybějící obrázek
Já mám wasabi odsud a obchod mohu vřele doporučit. všechny sazenice bylinek přišlá v pořádku a mají se čile k světu :-) <a href="http://www.zahradnictvikrulichovi.cz/obchod/Wasabia---wasabi-kren">http://www.zahradnictvikrulichovi.cz/obchod/Wasabia---wasabi-kren</a>

notburga 01. 08. 2011, 15:23

Roxana
Moc děkuji za info kde Wasabi sehnat, to zahradnictví dokonce znám! Ale nebyla jsem tam osobně nikdy. Je to tuším někde na Praze 5.

Roxana 25. 08. 2011, 17:53