Yerba maté - elixír mládí a zdraví


Co je Yerba maté? 

Jsou to sušené a drcené lístky cesmíny paraguayské, posvátné rostliny jihoamerických indiánů Guarani. Pěstuje se v oblasti Paraguaye, Argentiny a Brazílie. V samotné Brazílii a Argentině ho pravidelně pije až 95 % obyvatel. Pomáhá totiž lépe snášet tamní velmi teplé a vlhké klima. To ale není jeho jediná přednost. Působí velmi příznivě na lidské zdraví. Mimo jiné povzbuzuje organismus, osvěžuje mysl, zahání pocity únavy a dokonale tak nahrazuje kávu. 


Co obsahuje?

Je rovněž významným antioxidantem, zdrojem vitamínů (zejména vitamín A, B1, B2, B3, B5 a C) a minerálů (obsahuje vysoké množství vápníku, hořčíku, manganu, železa, selenu, draslíku, křemíku a fosforu). Díky obsahu účinných látek pomáhá snižovat hladinu škodlivého cholesterolu v krvi, zahání hlad a pomáhá tak při hubnutí. 



S jeho příchutí můžete experimentovat, protože charakteristická chuť maté nemusí vyhovovat každému. Bývá totiž velice zemitá, může mít až jistý kouřový nádech. Často se proto do něj přidává třeba pomerančová kůra, máta, ananas nebo například citrón či guarana. 





Pití Maté by se mělo podle tradičního způsobu podávat v nádobě z vydlabané tykve s úzkým hrdlem, které se říká kalabasa. Nápoj se usrkává bambusovým brčkem nebo kovovou slámkou – bombillou, která je na dolním konci proděravělá a funguje tak jako slámka a sítko zároveň. Lístky se mohou zalít opakovaně, nejlépe vodou o teplotě 70 °C. K přípravě lze použít i běžnou čajovou konvici. 



Příprava maté 

Kalabasa se naplní sypkým maté asi do poloviny, případně do tří čtvrtin. Pak se maté zalije trochou studené vody. Tím zajistíte, že maté po zalití horkou vodou "nespálíte". Po několika minutách do kalabasy zasunete bombillu a od té chvíle už ji nevytahujete. Pak se vše zalije horkou, ale ne vařící vodou (cca 80 °C) . Maté se neslévá a lístky se ponechávají v nádobě po celou dobu pití (z toho důvodu se používá pro pití bombilla). Ortodoxní příznivci pijí maté bez příchuti, ale lze jej ochutit karamelem, cukrem, sirupem, medem nebo citronem.


přidejte na:
Jana Smidži

29. 06. 2016

Fotogalerie


Další články

Přidat komentář