Zadělejte si na klíčky

Možná si ještě vzpomínáte, jak jste na základní škole nechávali na vatě vyklíčit hrách nebo čočku. Tenkrát šlo o přírodovědu, ale dneska jde o zdravou výživu. Proč si nepřidat naklíčenou čočku nebo cizrnu do salátu? 

Zadělejte si na klíčky
Klíčky a výhonky pěkně ozdobí i další pokrmy. Energetická exploze Během zimního období se energie navíc opravdu hodí a můžete ji získat právě díky klíčkům. Opravdu nejde o stravu vegetariánů, přesvědčte se sami. Klíčky jsou doslova nabity energií a vitamíny, které přes zimu potřebujeme jako sůl. Dostanete do sebe něco čerstvého, co jste si vypěstovali sami, akorát to chce pár dnů. Jen si představte, že každé semeno je jediným zdrojem energie pro novou rostlinu a všechny obsažené látky můžete dostat hravě do svého organismu. Obsažené enzymy usnadňují trávení a nenadýmají, zároveň probíhá detoxikace. Co si nechat naklíčit? Dá se říci, že každé semínko, které se ukrývá ve vaší kuchyni naklíčí, pokud mu dopřejete správné podmínky. Ovšem je mezi nimi rozdíl, některé musíte nechat vyrůst až do výhonků s lístky, jako například řeřichu. Kromě řeřichy lze sklízet výhonky ředkvičky a hořčičného semínka. Dají výbornou chuť pomazánkám, salátům nebo si je jen tak nasypte na chleba s máslem. 

Zadělejte si na klíčky
Sáhněte také po čočce, fazolích, cizrně, hrachu, mungo fazolích, adzuki nebo také po semenech fenyklu. Jak na to? Semínka je potřeba probudit k životu, uděláte to tak, že je necháte natáhnout v co možná největším množství studené vody. Pokud jde o luštěniny, namočte je na 12 hodin do studené vody. Vodu poté slijte a semínka udržujte vlhké tak akorát. Bude stačit, když je asi třikrát za den propláchnete studenou vodou. Řeřichu, ředkvičky a hořčičná semínka uložte do misky, kterou vystelete mokrou vatou. Je potřeba udržovat vatu stále vlhkou. Za tři dny můžete sklízet energetickou bombu. Kam s klíčky? Klíčky a výhonky v kuchyni opravdu hojně využijete. Naklíčenou řeřichu, hořčici a ředkvičky používejte v syrovém stavu do pomazánek a dipů, dodají jim ten správný šmrnc. Klidně je použijte jen tak na ozdobu pokrmů. Naklíčené luštěniny přidávejte syrové do těstovinových a zeleninových salátů, ale klidně je také osmažte na pánvi a přidejte k rýži. Z naklíčené cizrny doporučuji připravit hummus.
přidejte na:

29. 03. 2013

Fotogalerie


Další články

Přidat komentář